latinica  ћирилица
06/03/2018 |  15:35 ⇒ 07/03/2018 | 11:04 | Autor: RTRS

Golić - Otvoreno pismo Radio-televiziji BN

Otvoreno pismo Radio-televiziji "BN" ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Srebrenke Golić, prenosimo u cjelini.
Srebrenka Golić - Foto: RTRS
Srebrenka GolićFoto: RTRS

Prvi prilog u centralnoj informativnoj emisiji RTVBN Dnevnik 2 za 5.mart 2018. godine sa naslovom "Željko Vulić dobio pravnu bitku protiv banjalučkog tajkuna Mileta Radišića", očigledan je primjer manipulacije javnošću i namjerne nezainteresovanosti novinara da temu istraži do kraja. Ne želim i ne mogu da se spuštam na vaš nivo i dajem docirajuće kvalifikacije, ali budimo potpuno otvoreni – vaš sinoćnji prilog je sumrak novinarstva. Zašto niste objavili presudu u cjelosti?

Zar javnost nije zaslužila da sazna da su lokacijski uslovi i građevinska dozvola za zgradu "Grand trejda" sudskom odlukom poništeni iz formalnih razloga i da je Ministarstvu naloženo da ispravi navodni procesni nedostatak i ponovo sasluša stranke u postupku, te da donese nova rješenja? Zar javnost ne bi trebalo da zna da su stranke, dakle porodica Vulić, u ovom postupku već dva puta saslušane i da su zapisnici sa usmenih rasprava blagovremeno dostavljeni Vrhovnom sudu, ali da ih je postupajuće sudsko vijeće zanemarilo? Sve ovo jasno je navedeno u mojoj pisanoj izjavi, ali vas to nije zanimalo, vama je bilo bitno da moju reakciju tendenciozno i zlonamjerno okvalifikujete kao pritisak na sud i kao "pogodovanje tajkunima i optuživanje sudija i medija". Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i ja radimo isključivo po zakonu i ne pogodujemo, niti smo, i dok god sam ja na čelu Ministarstva – nećemo pogodovati nikom, a najmanje tajkunima. U svom radu postupamo isključivo po važećim propisima, a ne po sopstvenom nahođenju, stavu ili nekoj praksi bez presedana.

I kako to da ste vi jedini medij koji se osjetio prozvanim i optuženim za nešto?

Ovo je prvi put da se obraćam nekoj medijskoj kući otvorenim pismom, ali vi ste navedenim prilogom prevršili svaku mjeru: do sad ste mi, u proteklih 8 godina, što u svojim informativnim emisijama, što na portalu, prebrojavali krvna zrnca, pripisivali pripadnost ovom ili onom narodu, ovoj ili onoj političkoj struji, insinuirali sve i svašta. Svjesna da kao javna ličnost moram imati veći stepen tolerancije, do sada nisam reagovala, nisam demantovala očigledne izmišljotine i zahtijevala sam od svojih saradnika da prema RTV BN imaju isti tretman kao prema svim ostalim medijskim kućama.

Svojim prilogom od 5.marta 2018., dali ste mi pravo da vjerujem da ste namjerno izostavljali ključne dijelove izjave, koja vam je dostavljena kao i ostalim medijima, s ciljem manipulisanja javnošću i s ciljem da me optužite za nezakonite radnje i pogodovanje tajkunima.

Budući da ste vi očigledno odabrali političku stranu svojim "objektivnim i profesionalnim" izvještavanjem koje nema apsolutno nikakve veze sa časnim novinarskim poslom, više nema smisla da vam činim uslugu i odgovaram na vaša pitanja, kako biste vi prividno ispoštovali pravilo druge strane, a onda vaši novinari i sagovornici u prilozima krajnje tendeciozno i nestručno tumačili moje stavove. Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i ja ćemo i ubuduće, kao i do sada, sve raditi po zakonima Republike Srpske, a vi, očigledno, po nalogu svojih političkih i međunarodnih mentora. Ovim je svaka dalja rasprava, ali i saradnja sa vama završena.

 

M I N I S T A R

Srebrenka Golić