latinica  ћирилица
06/03/2018 |  15:35 | Autor: RTRS

Košarac: Međunarodna zajednica koči izgradnju povjerenja u BiH

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac upozorio je da, dok god međunarodna zajednica želi da bude "mirođija" svih procesa u BiH, neće biti izgrađeno povjerenje među političkim faktorima u zemlji.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

On je napomenuo da je u BiH već duže izražen problem miješanja međunarodne zajednice u unutrašnja pitanja, pa tako i kada je riječ o Izbornom zakonu.

"Svjedoci smo veoma često intervencionizma međunarodne zajednice i visokog predstavnika, te mnogih drugih lobista koji su tražili drugačija rješenja od onih na kojima su intenzivno radili predstavnici političkih stranaka", rekao je Košarac novinarima u Sarajevu.

Govoreći o izbornom procesu, Košarac je istakao da je potrebno izvršiti izmjene Izbornog zakona na osnovu unutrašnjih političkih stavova i potreba, a ne zato što to traže visoki predstavnik ili dio međunarodne zajednice.

"Da li će doći do izmjene Izbornog zakona, ne znam. Mislim da treba ohrabriti sve unutrašnje napore da dođe do kvalitetnog rješenja", rekao je Košarac.

On je naglasio spremnost SNSD-a, kao ozbiljne i organizovane partije, za izborni proces.

"Smatram da treba obezbijediti demokratski pristup, da treba definitivno uvažiti političke ambicije i stavove onih koji nisu zadovoljni trenutnim zakonodavstvom i ući spremno, u skladu sa Izbornim zakonom i kalendarom, u izborne aktivnosti", rekao je Košarac.

Izvor: Srna