latinica  ћирилица
06/03/2018 |  15:39 | Autor: RTRS

Počinje isporuka sirovine "Destilaciji" Teslić

Direktor Јavnog preduzeća "Šume Republike Srpske" Risto Marić istakao je da je postignut dogovor sa rukovodstvom Hemijske industrije "Destilacija" Teslić, te da će im u narednih pet do deset dana početi isporuka do osam vozila sirovine, kako bi pokrenuli proizvodnju.
Destilacija Teslić - Foto: RTRS
Destilacija TeslićFoto: RTRS

Marić je naglasio da će biti obezbijeđena dinamika isporuke niže vrijednih šumsko-drvnih sortimenata iz onih šumskih gazdinstava koja nisu pogođena vremenskim neprilikama.

"Za problem `Destilacije` krivi su svi u javnom preduzeću. Prije dva dana smo imali sastanak u Vladi Srpske, na kojem je rečeno da se moraju ispoštovati svi ugovori šumskih gazdinstava sa `Destilacijom`, te da će oni koji ne budu poštovali ugovor o isporuci sirovine ovom preduzeću biti smijenjeni u prvom polugodištu ove godine", rekao je Marić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da je problem sa isporukom sirovina nastao zbog toga što su potrebe drvoprerađivača iznad mogućnosti "Šuma".

"Kad bismo imali etat od tri miliona kubika, mogli bismo da to prodamo kupcima. U posljednje dvije godine imamo tri toplane kojima treba 160.000 kubika niže vrijednih šumsko-drvenih sortimenata, a imamo i novog kupca preduzeće `Silikon` iz Mrkonjić Grada, kojem je potrebno 40.000 kubika drveta", rekao je Marić.

On je dodao da je došlo do manjka količina koje su potrebe drvoprerađivačima, cjepačima, onima koji rade sječku i pelet, te da svi oni traže ono što im nedostaje, a da "Šume" nemaju potrebnu sirovinu da im je isporuče.

Izvršni direktor za komercijalne poslove "Šuma" Slaven Gojković istakao je da su se direktori pojedinih šumskih gazdinstava, koji snabdijevaju sirovinom "Destilaciju", žalili jer zbog niskih cijena isporuke prema ovom preduzeću trpe štetu.

"Polovinom godine smo korigovali cijene, ali do kraja godine nismo uspjeli da ispoštujemo isporuku ugovorenih količina sirovina, zbog čega je i nastao problem u `Destilaciji`", naveo je Gojković.

Direktor Hemijske industrije "Destilacija" iz Teslića Novo Škrebić izjavio je danas da se nada da će ovaj put biti ispunjena obećanja koja je dobio od predstavnika preduzeća "Šume Republike Srpske" i resornog ministarstva u vezi sa nastavkom rada "Destilacije".

On je rekao da je proizvodnja obustavljena, da su sva tri proizvodna pogona zahlađena, ali da ih održavaju u toplom režimu, kako ne bi morali pristupiti remontu postrojenja.

Predsjednik Sindikalne organizacije Hemijske industrije "Destilacija" Siniša Đurđević najavio je primjenu sindikalnih vidova zaštite prava radnika ove kompanije, ukoliko se ne popravi situacija sa snabdijevanjem drvnim sortimentima i ugrozi egzistencija zaposlenih.

Izvor: Srna