latinica  ћирилица
06/03/2018 |  15:59 | Autor: RTRS

U Australiji pronađena najstarija poruka u boci

Poruka u boci stara 132 godine, a koja je početkom godine pronađena na plaži u Zapadnoj Australiji, potvrđena je kao najstarija pronađena poruka te vrste.
Poruka u boci (Foto: Kym Illman.com) -
Poruka u boci (Foto: Kym Illman.com)

Bocu je u januaru ove godine pronašla Tonja Ilman šetajući plažom na ostrvu Vedž. Njen suprug Kajm Ilman izjavio je za australijsko izdanje Guardiana da je supruga ponijela bocu jer je smatrala da će biti dobar dodatak polici za knjige.

U boci je pronašla umotani papir štampan u Njemačkoj 12. juna 1886. godine, a njegovu autentičnost potvrdio je Muzej Zapadne Australije.

Boca je bačena u Indijski okean s njemačke jedrilice "Paula" 1886. godine, 950 kilometara od australske obale, kazao je Ross Anderson, radnik muzeja i pomoćnik kustosa za pomorsku arheologiju.

U to vrijeme njemački brodovi su vršili 69-godišnji eksperiment koji je uključivao bacanje hiljada boca u vodu kako bi pratili okeanske struje.

Na svakoj poruci zabilježene su koordinate broda, datum, naziv broda, što je pomoglo Andersonu provjeri autentičnost poruke tako što je rukopis uporedio s primjercima koji su čuvani na brodu.

Njegovo otkriće potvrdili su i stručnjaci Njemačke pomorske opservatorije. Prethodno je najstarija poruka u pronađena u boci bila stara 108 godina.

Izvor: Nezavisne novine