latinica  ћирилица
06/03/2018 |  16:18 ⇒ 16:28 | Autor: RTRS

Nesuglasice između Vučića i Izetbegovića oko granice

Na pres konferenciji koja je održana nakon trilaterelnog sastanka šefova država Srbije, Hrvatske i BiH došlo je do nesuglasica između Alekandra Vučića, predsjednika Srbije i Bakira Izetbegovića, člana Predsjednišva BiH.
Trilateralni sastanak u Mostaru - Foto: RTRS
Trilateralni sastanak u MostaruFoto: RTRS

"Imali smo susret u Sarajevu nedavno prije pet mjeseci. Razgovarali smo apsolutno neformalno. Na osnovu toga smo spremili jedan prijedlog, predstavili bh. strani. Mislim da pojedini predstavnici u BiH ili dvojica od trojice su bili skloni da prijedlog prihvate. Nastavićemo raditi na prijedlogu. Spremni smo dalje razgovarati i mislim da to nisu tako krupni problemi, to je 373 kilometra granice i mislim da to možemo riješiti mnogo brže. Da li ćemo, to sam i mislio za neke druge probleme koje ćemo brže riješiti, a nismo", rekao je Vučić.

Izetbegović je naveo da je izgledalo teško riješiti problem granice između BiH i Crne Gore, ali se sve riješilo.

"I ovo pitanje je u interesu BiH i Srbije. Da li ćemo riješiti u narednih sedam mjeseci - teško. Sve se diže na kvadrat u predizbornim periodu. BiH već 30-40 godina ne dobiva ništa od potopljenog zemljišta i druge stvari. Ali te stvari ne presjecaju predsjednici. Ako ne možemo riješiti sami preostaje arbitraža. BiH ne bježi ni od toga, ali mislim da možemo riješiti pitanje granice između BiH i Srbije", naveo je Izetbegović.

A onda je vidno iznerviran Vučić odgovorio da ovo što je Izetbegović rekao ništa nije tačno.

"Ovo što je Izetbegović rekao nije tačno. Srbija ne traži, ni u prijedlogu koji sam dostavio, bh. strani. Nigdje ne piše ovo što je govorio Izetbegović. To je bio slučaj ranije, da se izvrši demarkacija granice na 14 i 37 hektara. Mi smo rekli da prihvatamo da ide granice sredinom toka rijeke Drine u tom dijelu, jedino tražimo i dostavljamo papira, Srbija je vršila eksproprijaciju sa druge strane rijeke Drine. Niti jedan dokument nismo dobili od druge strane o ulaganju. Tražili smo pravo prolaza i korištenja. To je sve što smo tražili. Ticalo se dijela pruge Beograd-Bar, za koje smo takođe ponudili kvalitetnije zemljište, kilometar za kilometar. Nije ovdje riječ da neko hoće dio teritorija BiH, već je riječ o ekonomski značajnom dijelu", kazao je Vučić.

Izetbegović je čestitao Vučiću na rezultatu na izborima i izrazio nadu da će se pronaći rješenje po pitanju granice.

"Ali to nije pitanje za predsjednika. Komisije se trebaju time pozabaviti i iznijeti sve podatke koje imamo s obje strane", naveo je Izetbegović.

Izvor: Nezavisne