latinica  ћирилица
06/03/2018 |  17:28 ⇒ 20:50 | Autor: RTRS

Zbog Savjeta ministara BiH most "Bratoljub" nije u funkciji (VIDEO)

A kakav je odnos bh institucija prema regionalnoj saradnji pokazuje most Bratoljub, između Bratunca i Ljubovije. Deset je mjeseci kako je premostio Drinu, a još nije u funkciji. Za sve je kriv Savjet ministara koji, i pored urgencija entitetskih ministarstava, nije na dnevni red stavio Sporazum i Saglasnost za gradnju graničnog prelaza.
Most Bratoljub - Foto: RTRS
Most BratoljubFoto: RTRS

Most napravljen, projektna dokumentacija za granični prelaz spremna, novac obezbijeđen, izgradnja pristupnih puteva u toku, a most prazan. Sve zbog nemarnosti Savjeta ministara, koji još nije našao vremena da da saglasnost na ugovor, kojim Vlada Srpske Upravi za indirektno oporezivanje BiH daje na korišćenje zemljište za izgradnju graničnog prelaza. 

"Faktički to što Savjet ministara ne uvrštava ovo u dnevni red koči sav ovaj proces i realizaciju projekta. Što se to koči mi stvarno ne znamo. Više puta smo, zadnji put u decembru pisali i predsjedavajućem Zvizdiću i zamjeniku Šaroviću da to konačno uvrste u dnevni red kako bi se taj most konačno stavuio u funkciju", rekla je pomoćnica ministara saobraćaja i veza Republike Srpske Nataša Kostić.

"Ono koliko je znam  jeste da UIO čeka odgovor Ministarstva saobraćaja i veza", izjavio je zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Mirko Šarović.

A taj odgovor, kako nam je potvrđeno u Upravi za indirektno oporezivanje, stigao im je je još prošle godine.

"Savez za promjene očito nije odustao od svoje prvobitne politike da konstantno nanosi štetu Republici Srpskoj", istakao je šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Staša Košarac.

Savjet ministara nije imao vremena ni da usvoji Sporazum sa Srbijom o uspostavljanju graničnog prelaza, iako ga je resorno bh ministarstvo u proceduru uputilo još krajem oktobra, i urgiralo da se o njemu što prije izjasni. Urgirao je i predsjednik Srbije, podsjećajući da Bratoljub znači mnogo građanima sa obje strane Drine.

"Zamolio sam članove Predsjedništva da iskoriste svoj uticaj, a znam da to nije u njihovoj nadležnosti. To nama treba. Mi smo most izgradili i on zjapi prazan", naglasio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Samo da bude jasno, ne postoje problemi ovdje na relaciji BiH i Srbija. Problemi su unutar BiH, jer postoje struje kojima to nije bitno", kaže član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Iako mu pitanje nije bilo upućeno, bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović ni ovaj put nije propustio da iznese svoj stav.

"Samo da dodam da Savjet ministara ne može da rješava imovinsko pravne poslove, to rade Vlade entitetske, dakle tu je problem", smatra Izetbegović.

Izetbegović očigledno nije upoznat sa tim da su resorna ministartva svoj dio posla uradila, što potvrđuju i dopisi Savjeta ministara.

"Ono što je takođe bitno je da Savjet ministara sa Srbijom još dogovori kategorizaciju ovog graničnog prelaza, što još nije urađeno", rekao je portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

Ovo pitanje trebalo bi da bude riješeno idućeg mjeseca kada je dogovoren sastanak delegacija Srbije i BiH. Izgradnju mosta, vrijednog oko 13 miliona evra, finansirala je Srbija.