latinica  ћирилица
06/03/2018 |  17:33 ⇒ 21:49 | Autor: RTRS

MUP Srpske: Povećati bezbjednost učesnika u saobraćaju (VIDEO)

MUP Srpske čini sve i da poveća bezbjednost učesnika u saobraćaju. To je, kažu u Vladi, važnije od svih polemika o načinu kupovine kontrolnih kamera i raspodjele novca od kazni, što je omogućeno javno-privatnim partnerstvom.
Radari - Foto: RTRS
RadariFoto: RTRS

Јavno-privatnom saradnjom, prije nekoliko godina postavljene su kamere za kontrolu brzine u Zelenom Viru kod Banjaluke, poznatom po velikom broju stradalih učesnika u saobraćaju. Tako na prigovore o nedavno usvojenom načinu nabavke opreme odgovara ministar Lukač.

"Dosad je revizija radila sve te predmete i nije stavila primjedbe na to. Znači, radi se o istoj stvari apsolutno", rekao je Lukač.

Lukač naglašava da bi nova oprema trebalo da doprinese smanjenju broja stradalih i materijalne štete, po čemu smo u vrhu evropske "crne" liste. Ističe da je to moguće postići poštovanjem saobraćajnih propisa, čime bi bio ostvaren najvažniji cilj, iako bi i privatni partner i MUP ostali bez novca od kazni. I premijerka ponavlja da je najvažnije, što prije, kvalitetnije zaštititi učesnike u saobraćaju.

"Ono što je bitno, da mi unapređujemo naš sistem bezbjednnosti saobraćaja uključujući nove tehnologije, novu opremu, u krajnjem slučaju i ljude koji se time bave", navela je predsjednica Vlade Republlike Srpske Željka Cvijanović.

Ministar Lukač ponovio je da Srpska nije imala novac da sama nabavi savremene kamere. Podsjeća da je javno-privatno partnerstvo, prije MUP-a, uveo Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u nekoliko poslova, i Grad Banjaluka u izgradnji nove Toplane.