latinica  ћирилица
07/03/2018 |  07:55 ⇒ 13:49 | Autor: RTRS

Nastavlja se suđenje Mahmuljinu za zločine odreda "El mudžahedin"

Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.
Mahmuljin - suđenje - Foto: RTRS
Mahmuljin - suđenjeFoto: RTRS

Na suđenju održanom 21. februara, svjedok Tužilaštva BiH bivši komandant 35. divizije takozvane Armije BiH Fadil Hasanagić potvrdio je da su pripadnici odreda "El mudžahedin" bili u stalnom kontaktu sa Mahmuljinom, te da su slušali njegova naređenja.

Hasanagić je pojasnio da je tokom operacije "Farz 95", odred "El mudžahedin" bio pretpočinjen 35. diviziji, kojoj je nadređeni bio komandant Trećeg korpusa.

Svjedok je rekao da je tokom te akcije obaviješten da je u širem rejonu sela Kesten 328. brigada zarobila pedesetak pripadnika Vojske Republike Srpske, među kojima su bile i tri žene, pojasnivši da su mudžahedini oteli te zarobljenike, te da je od svog podređenog saznao da zarobljenike zlostavljaju na "13. kilometru" i da se počelo s ubijanjem.

Hasanagić je tvrdio da je o tom događaju usmeno obavijestio Mahmuljina, a da je pisanim putem zatražio da se obavijeste komanda i komandant korpusa.

Optužnica tereti Mahmuljina da, kao komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH u čijem je sastavu djelovao i odred "El mudžahedin", ništa nije preduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće tokom 1995. godine.

Izvor: SRNA