latinica  ћирилица
07/03/2018 |  08:00 ⇒ 20:58 | Autor: RTRS

"Zeleno svjetlo" za skeniranje glasačkih listića (VIDEO)

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je zahtjev grupe poslanika za razmatranje po hitnom postupku Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, kojim se predviđa skeniranje glasačkih listića i uvođenje video-nadzora u prostorijama gdje se glasa.
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (Foto: http://bigportal.ba) -
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (Foto: http://bigportal.ba)

U obrazloženju predloženog zakona navodi se da ručno brojanje glasova otvara mogućnost manipulacija, čime se dovode u pitanje iskazana volja birača, pravičnost izbornih rezultata, pa i samih izbora. Poslanici SNSD-a bili su protiv.

O sadržaju zakona nije vođena rasprava, a o Prijedlogu zakona poslanici će se izjasniti na kraju sjednice.

Grupa poslanika iz SDP-a, SBB-a i DF-a /Mirsad Mešić, Damir Bećirović, Saša Magazinović, Mirsad Đonlagić, Fehim Škaljić, Damir Arnaut i Denis Bećirović/ predlaže i uvođenje video-nadzora u prostorijama gdje se glasa.

U obrazloženju predloženog zakona navodi se da ručno brojanje glasova, uz sporan kredibilitet i stručnost, otvara širok spektar manipulacija, čime se dovode u pitanje iskazana volja birača, pravičnost izbornih rezultata, a time i samih izbora.

Tokom diskusije o zahtjevu za razmatranje po hitnom postupku ovog prijedloga zakona, Mešić /SDP/ je rekao da se ovim ne ugrožavaju započeti razgovori o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Šef Kluba poslanika HDZ-a Nikola Lovrinović izjasnio se da nije za to da se ovaj prijedlog usvaja po hitnom postupku jer u sebi, kako je naveo, sadrži niz dilema, te je zatražio i stav Centralne izborne komisije BiH.

Saša Magazinović /SDP/ odgovorio je Lovrinoviću da parlament BiH usvaja zakone, a ne Centralna izborna komisija BiH, koja ima zadatak da ih sprovodi.

On se založio za transparentnost izbornog procesa i fer izbore, bez manipulacija vodećih političkih stranaka tokom glasanja, ističući da će skeniranje glasačkih listića tome znatno doprinijeti.

Zaim Backović /BPS/ založio se za maksimalno smanjenje izbornog inženjeringa i krađe glasova na izborima.

Damir Arnaut /SBB/ smatra da bi skeniranje glasačkih listića unaprijedilo proces brojanja glasova na izborima jer se listići neće brojati ručno, nego skenerom, a njegov kolega Mirsad Đonlagić dodao je da je ta praksa usklađena sa evropskim standardima i da obezbjeđuje veće poštovanje volje građana.

Za Momčila Novakovića /NDP/ ovaj prijedlog je prihvatljiv, ali je pitao kako će biti obezbijeđeno novih 13 miliona KM za sprovođenje ovog zakona. Prema njegovim riječima, ovaj prijedlog bi trebalo razmatrati po skraćenoj proceduri.

Senad Šepić /NB/ rekao je da će podržati i principe i hitnu proceduru jer navedeni prijedlog podržava volju birača, a podršku je svojom diskusijom iskazao i Јasmin Emrić /A-SDA/, koji smatra da je tehničko unapređenje izbornog procesa neminovno.

Šef Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević smatra da je uvođenje skenera u izborni proces veoma dobro radi sprečevanja zloupotreba, ali da ovaj klub neće podržati hitnu proceduru zbog jednog od prijedloga koji se odnosi na uzimanje otiska prsta, o čemu bi trebalo da se izjasni i Agencija za zaštitu ličnih podataka.

Asim Fazlić najavio je da će Klub SDA podržati hitnu proceduru, a u ime HDZ-a 1990 to je potvrdila i Diana Zelenika.

Lazar Prodanović iz SNSD-a naveo je da "ima rezervu prema hitnoj proceduri" jer je riječ o važnoj materiji. Za njega problem nije skeniranje, nego, kako kaže, korumpirani članovi biračkih odbora.

Njegov stranački kolega Nikola Špirić upozorio je poslanike da ne mogu da pričaju o neregularnosti izbora u BiH, a za to vrijeme da sjede u skupštinskim klupama, u skladu sa rezultatima tih izbora.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladen Bosić /SDS/ smatra da upravo parlament treba da priča o "izbornim krađama, kupovini glasova", kao i o neminovnosti fer izbora i demokratiji, a da nadležni organi moraju više da vode računa o zakonitosti izbornog postupka.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac rekao je da je najprije trebalo realizovati pilot projekat u vezi sa ovim prijedogom, da bi se pokazalo da li je to najbolja opcija za unapređenje izbornog procesa i sprečavanje malverzacija i devijacija.

Predrag Kožul iz HDZ-a naveo je da podržava sve tehnološke inovacije izbornog procesa, ali da hitna procedura trenutno nije primjerena ovoj komplikovanoj temi.