latinica  ћирилица
07/03/2018 |  09:29 ⇒ 13:55 | Autor: RTRS

Zvaničnici Srpske čestitali 8. mart

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je čestitku povodom 8. marta- Međunarodnog dana žena.
Palata Republike - Foto: RTRS
Palata RepublikeFoto: RTRS

"Svim ženama čestitam 8. mart - Međunarodni dan žena, njima i njihovim porodicama želim puno zdravlja, sreće i uspjeha. Obilježavanje 8. marta prilika je da se podsjetimo dugogodišnjih napora na ostvarivanju društvenih, ekonomskih i političih prava žena u svijetu, sa posebnim osvrtom na dostignute standarde u ravnopravnosti polova u Republici Srpskoj", navedeno je u čestitki predsjednika Srpske.

Dodik je istakao da unapređenje položaja žena, u svim oblastima života i rada, ostaje zajednički cilj našeg društva.

Čestitku povodom 8. marta uputila je i premijerka Željka Cvijanović, poručivši da će Vlada Srpske nastojati da doprinese poboljšanju ukupnog položaja žene.

"Vlada Republike Srpske će i ubuduće, prilikom kreiranja politika i mjera, raditi na poboljšanju ukupnog položaja žena i njihovom osnaživanju, insistirati na promociji ravnopravnosti polova i na punoj društvenoj uključenosti i ostvarivanju svih drugih ekonomskih i socijalnih prava", navodi se u čestitki.

Cvijanovićeva je istakla da su se žene organizovale posredstvom nevladinog sektora i građanske inicijative u nastojanju da budu ravnopravne, edukovane, ekonomski nezavisne i aktivno uključene u društveni život, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

"Obilježavanjem Dana žena razvijamo demokratsku svijest i obavezujemo se na nastavak djelovanja i ulaganja zajedničkih napora u svrhu ostvarivanja istinske ravnopravnosti žena i muškaraca. Žene u Republici Srpskoj danas obavljaju brojne visoke i odgovorne funkcije jednako dobro kao muškarci, a ujedno su i ravnopravni hranitelji porodice", navela je Cvijanovićeva u čestitki.

Ona je naglasila da ostaje obaveza svih da uloga i položaj žene u društvu bude još prepoznatljivija i da svaki dan u godini bude posvećen jednakosti, ravnopravnosti, toleranciji, solidarnosti i opštem društvenom dobru.

"Stoga, 8. mart ne treba da bude jedini dan u godini kada se govori o ženi, već njena prava treba poštovati svaki dan", istakla je Cvijanovićeva.

Međunarodni dan žena čestitao je i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Čubrilović je poručio da je uloga žena sve značajnija u društvu s obzirom na to da ih je sve više na rukovodećim pozicijama i da su u mnogim oblastima nosioci političkog, ekonomskog i društvenog razvoja Srpske.

Čubrilović je istakao da će Narodna skupština Republike Srpske i druge najvažnije institucije nastaviti sa jačanjem i izgradnjom institucionalnog okvira koji će omogućiti potpuno poštivanje najviših demokratskih principa rodne ravnopravnosti.

"Imajući u vidu značaj i ulogu žene u našem društvu i porodici, upućujem iskrene čestitke povodom 8. marta sa željom da i ovaj dan svim ženama donese radost i sreću", naveo je Čubrilović u čestitki, izrazivši zahvalnost svim ženama na nesebičnom doprinosu izgradnji boljeg i humanijeg društva u Republici Srpskoj i BiH.