latinica  ћирилица
07/03/2018 |  12:21 ⇒ 12:58 | Autor: RTRS

Bevanda: Čeka se potpisivanje sporazuma između Srbije i BiH

Predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH Vjekoslav Bevanda rekao je da je za realizaciju izgradnje graničnog prelaza između Srbije i BiH na mostu "Bratoljub", između Bratunca i Ljubovije, zadužena UIO BiH, ali da ne može uraditi ništa, jer nije potpisan sporazum između ove dvije zemlje.
Bratunac, Ljubovija (foto: Google Earth) -
Bratunac, Ljubovija (foto: Google Earth)

"BiH je uputila inicijativu i mora da bude određena kategorizacija prelaza. Naš cilj je da to bude prelaz najviše kategorije, za putnike i robu. BiH je završila sa tom inicijativom i čeka se da Vlada Srbije odredi svoje predstavnike i da bude usaglašen sporazum na osnovu kojeg će biti utvrđeno šta će biti građeno i rađeno", rekao je Bevanda.

Prema njegovim riječima, na osnovu tog sporazuma biće raspisan tender.

Bevanda, koji je i ministar finansija i trezora u Savjetu ministara, istakao je da nema ni građevinske dozvole zbog nerješavanja imovinsko-pravnih odnosa.

Za raspisivanje tendera za gradnju graničnog prelaza, za koji je obezbijeđeno 11 miliona KM, neophodno je da Savjet ministara prvo da saglasnost na ugovor između Vlade Republike Srpske, Ministarstva saobraćaja i veza Srpske i UIO BiH, kojim Vlada Srpske daje Upravi zemljište na korištenje dok god postoji potreba za postojanje graničnog prelaza.

Osim ove saglasnosti, Savjet ministara treba da usvoji i sporazum između Savjeta ministara i Vlade Srbije o izgradnji i uspostavljanju zajedničkog graničnog prelaza na lokaciji Bratunac-Ljubovija.

Ovaj sporazum Vlada Srbije je već usvojila i samo se čeka razmatranje Savjeta ministara, iako je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH uputilo sporazum u proceduru još krajem oktobra prošle godine i nakon toga nekoliko puta pisalo urgencije tražeći da se Savjet o njemu što prije izjasni.

Most "Bratoljub" završen je polovinom prošle godine, ali zbog nepostojanja graničnog prelaza još nije u funkciji.

Izvor: SRNA