latinica  ћирилица
07/03/2018 |  13:07 | Autor: RTRS

"Salihoviću smeta sve što je srpsko"

Opštinska organizacija porodica zarobljenih i poginulih srpskih boraca i nestalih civila Srebrenice upozorila je da nezavisnom bošnjačkom odborniku u Skupštini opštine Zulfi Salihoviću, koji prijeti protestima na Dan opštine 11. marta, smeta sve što je srpsko, ali i da sam ne može odlučivati i svoju mržnju prenositi na druge, izazivajući incidente.
SO Srebrenica - Foto: RTRS
SO SrebrenicaFoto: RTRS

"Bošnjaci su u Srebrenici vladali 17 godina, dodjeljivali nagrade kome su htjeli i preglasavali Srbe, koji nisu zbog toga izazivali nerede nego su nastavljali institucionalnu borbu na zakonit način. Oni su preglasavnjem donijeli rezoluciju o izdvajanju Srebrenice iz sastava Republike Srpske, koja nikada nije poništena i tražimo od Skupštine opštine da se ona stavi van snage", navedeno je u saopštenju ove organizacije.

Iz Organizacije porodica zarobljenih i poginulih srpskih boraca i nestalih civila Srebrenice su poručili da je dosta provokacija i da Ustav i zakone Republike Srpske moraju poštovati svi koji u njoj žive ili odgovarati ukoliko ih krše.

Iz ove organizacije i Udruženja građana "Istočna alternativa" najavili su organizovanje kontramitinga u slučaju da Salihović organizuje protest.

I predsjednik lokalnog SDP BiH Hakija Meholjić osudio je Salihovićevu najavu bojkota svečane sjednice Skupštine opštine i organizovanje protesta na Dan opštine.

"Ovdje je potreban kompromis i međusobno uvažavanje, a ne prijetnje i ucjene. Dan opštine je svečani dan i treba poslati pozitivnu sliku u svijet iz ovog mjesta i ne izazivati nemire", rekao je Meholjić Srni.

On je naglasio da je Dodik slobodan čovjek i predsjednik Republike Srpske i da se to mora poštovati. "On može uvijek da dođe u ovu opštinu. To mu niko ne smije osporavati i uslovljavati bilo čim, bez obzira da li ga voli i cijeni ili ne", rekao je Meholjić.

On je dodao da porodica Zulfe Salihovića živi u Tuzli i da ne brine o eventualnim posljedicama po Bošnjake i stanovništvo u Srebrenici, koje protesti i eventualni incidenti mogu izazvati.

Salihović, koji je isključen iz SDP-a BiH čiji je bio odbornik, protivi se dodjeli najvećeg opštinskog priznanja Plakete sa zlatnim grbom opštine Srebrenica Dodiku i zbog toga je najavio organizovanje bojkota i protesta u vrijeme održavanja svečane sjednice Skupštine opštine 11. marta.

Izvor: SRNA