latinica  ћирилица
07/03/2018 |  13:43 ⇒ 14:36 | Autor: RTRS

SNSD neće podržati imenovanja generala i izmjene Izbornog zakona

Klub poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH neće podržati potvrđivanje odluke Predsjedništva BiH o imenovanju profesionalnih vojnih lica na formacijska mjesta generala u Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH, najavio je predsjedavajući Kluba Staša Košarac.
Staša Košarac - Foto: SRNA
Staša KošaracFoto: SRNA

"Zašto bismo podržali odluku Mladena Ivanića? U sadržaju odluke postoji mnogo diskutabilnih elemenata", izjavio je Košarac u pauzi sjednice Predstavničkog doma.

Govoreći o zahtjevu grupe poslanika za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, kojim se predviđa skeniranje glasačkih listića radi utvrđivanja rezultata izbora, Košarac je izrazio bojazan da neki, uvođenjem nove tehnologije žele da na dan izbora i u vrijeme kada treba prebrojati glasačke listiće, naprave haos eventualnim manipulacijama.

"Na taj način žele osporavati volju birača i izborne rezultate u oktobru. Činjenica je da su određeni politički subjekti svjesni svog statusa kod birača. Iznevjerili su birače i nisu ostvarili ono što su im obećavali", naveo je Košarac.

On je istakao da je definitivno neophodno povećati stepen nadzora u izbornom procesu.

"SNSD afirmiše fer i demokratske izbore. Želimo da damo doprinos da izbori budu sprovedeni u demokratskoj atmosferi i uz uvažavanje različitih političkih mišljenja, stavova i programa", rekao je Košarac.

On je kao razloge zbog kojih se poslanici SNSD-a protive ovom zakonskom prijedlogu naveo i činjenice da nije bilo pilot-projekta ovog prijedloga ni u jednoj lokalnoj zajednici, te da Centralna izborna komisija BiH, koja po zakonu sprovodi izborni proces, o ovom prijedlogu nije dala mišljenje.

Košarac je upitao odakle će biti obezbijeđeno predviđenih 13 miliona KM kada se zna da je budžet institucija BiH usvojen.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas zahtjev grupe poslanika za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, kojim se predviđa skeniranje glasačkih listića radi utvrđivanja rezultata izbora.

O sadržaju zakona nije vođena rasprava, a o Prijedlogu zakona poslanici će se izjasniti na kraju sjednice.

Grupa poslanika iz SDP-a, SBB i DF /Mirsad Mešić, Damir Bećirović, Saša Magazinović, Mirsad Đonlagić, Fehim Škaljić, Damir Arnaut i Denis Bećirović/ predlaže i uvođenje video-nadzora u prostorijama gdje se glasa.

U obrazloženju predloženog zakona navodi se da ručno brojanje glasova, uz sporan kredibilitet i stručnost, otvara širok spektar manipulacija, čime se dovode u pitanje iskazana volja birača, pravičnost izbornih rezultata, pa i samih izbora.

Izvor: SRNA