latinica  ћирилица
07/03/2018 |  13:46 | Autor: RTRS

Srbija- Nazadne podjele u društvu povećale nasilje nad ženama

U Srbiji je od početka godine ubijeno devet žena, odnosno jedna žena nedjeljno, što ukazuje na porast ovog oblika nasilja, izjavila je Aleksandra Nestorov iz Autonomnog ženskog centra.
Žena žrtva nasilja - Foto: RTRS
Žena žrtva nasiljaFoto: RTRS

- To što imamo porast nasilja među ženama rezultat je retrogradne i nazadne podjele u društvu - rekla je Nestorova.

U vezi sa položajem žena u društvu u Srbiji, Nestorova je navela da je fokus na tri teme - radna prava, reproduktivna prava i pravo na život bez nasilja.

Ona je ukazala da se žene teže zapošljavaju, prve dobijaju otkaz, zarade su im uvijek niže za iste poslove u odnosu na muškarce i teže napreduju.

- Za one koje žele da imaju djecu to može biti jedan od razloga za ostanak bez posla, za teže napredovanje. Može biti i prepreka za dobijanje posla - rekla je ona.

Nestorova je napomenula da su analize od prije dvije-tri godine upitnika za zapošljavanje u različitim firmama i kompanijama u Srbiji pokazale niz diskriminatornih pitanja kao što su - "da li planirate porodicu, da li imate djecu, koliko godina imaju djeca...", koja, kako je navela, upućuju na to da su žene koje imaju djecu ili planiraju porodicu u mnogo težem položaju da dobiju posao.

Prema njenim riječima, u Srbiji pojedini predstavnici desno orijentisanih politika i crkve nastoje da koncept rodne ravnopravnosti bude zamijenjen konceptom rodnih uloga, odnosno da uloga žene bude u prostoru privatnog - da se bavi kućom, djecom i porodicom.

- To je zastarjeli koncept koji ženama oduzima moć, a daje muškarcima. Kada imate takvu situaciju, onda i oni koji vrše nasilje prema ženama smatraju da na neki način imaju na to pravo - rekla je Nestorova.

U proglasu i zahtjevima ženskih organizacija u Srbiji, povodom 8. marta, napominje se da su partneri i članovi porodice ubili najmanje 251 ženu u Srbiji u proteklih osam godina.

Svaka treća žena se obraćala nadležnim institucijama za pomoć, a prethodne godine, samo nekoliko dana od početka primjene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, dvije žene i jedno dijete ubijeni su naočigled institucija.

Bez majke je ostalo 308 osoba, od kojih su skoro polovina /135/ maloljetna djeca.

Organizacije traže da se vjeruje ženi koja prijavljuje nasilje, da se oduzima oružje, da nasilnici budu maksimalno kažnjeni.

Podsjeća se da sociološka istraživanja rađena u Srbiji pokazuju da žene u društvu obavljaju najveći dio kućnog rada, te da su i dalje u oko 80 do 90 odsto slučajeva odgovorne za kuvanje, pranje, čišćenje, peglanje i njegu djece.

Ženske organizacije zahtijevaju svima dostupnu i besplatnu kontracepciju, svima dostupne i besplatne ginekološke preglede, besplatan abortus, pravo na dostojanstven porođaj, kažnjavanje poslodavaca koji su dali otkaze porodiljama i slično.

Izvor: SRNA