latinica  ћирилица
07/03/2018 |  13:54 ⇒ 14:02 | Autor: RTRS

Rešić: Aktuelna vlada Srpske je vlada žena

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić navela je da je aktuelna vlada Srpske - vlada žena, da ima ministarstva u kojima su dominantno žene, te da raduje i broj biranih žena u lokalnim samoupravama.
Lejla Rešić - Foto: RTRS
Lejla RešićFoto: RTRS

Rešićeva je pred početak konferencije "Analiza položaja žena u javnoj upravi Republike Srpske" rekla da se brojevi ipak mijenjaju, te da borba za ženska prava nije projekat koji traje dva mjeseca ili dvije godine, već proces koji traje i trajaće.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je u posljednjih sedam ili osam godina vidljivo povećanje broja žena u javnoj upravi, navodeći da danas ima ministarstava u kojima su dominantno žene, poput Ministarstva uprave i lokalne samouprave, Ministarstva saobraćaja i brojnih drugih gdje sva rukovodeća mjesta ili većinu vode žene.

"To su ogromni iskoraci. Ono što nas takođe može radovati je i broj biranih žena u lokalnim samoupravama, zatim u Narodnoj skupštini dvije potpredsjednice su žene, prvi put imamo predsjednicu Vijeća naroda i to su sve stvari koje se polako mijenjaju", rekla je Rešićeva.

Ona je istakla da je potrebno nastaviti rad na poboljšanju položaja žena i govoriti o ženskim pravima i mogućnostima žena, ali i biti zadovoljan iskoracima koji su ipak vidljivi.

U sindikatu uprave Republike Srpske žene su zastupljene u procentu od 60 odsto i čine većinu zaposlenih u javnoj upravi, istaknuto je pred početak konferencije koju organizuju DŽender centar Vlade Republike Srpske, Sindikat uprave Republike Srpske i Sindikalno-edukativni centar.

Direktor DŽender centra Republike Srpske Mirjana Lukač rekla je da je to respektabilan broj i signal DŽender centru Vlade Republike Srpske da zajedno sa Sindikatom uprave radi intenzivno na unapređenju položaja žena u javnoj upravi.

Lukačeva je novinarma pred početak konferencije rekla da je jako malo žena na rukovodećim položajima i da se susreću sa mnogim problemima.

"I kod njih je prisutan `stakleni plafon` da ga u jednom trenutku u napredovanju u karijeri ne mogu prevazići i da su generalno muškarci na rukovodećim položajima i u mnogim drugim segmentima u javnoj upravi na boljim pozicijama i pozicijama moći", rekla je Lukačeva.

Ona je istakla da je konferencija način radnog obilježavanja Međunarodnog dana žena - 8. marta, te da će biti upriličeno i potpisivanje Protokola o saradnji između DŽender centra Vlade Srpske i Sindikata uprave Republike Srpske sa ciljem uspostavljanja okvira za buduću saradnju i unapređenje odnosa u oblasti ravnopravnosti polova, te sprovođenja mjera i aktivnosti iz ove oblasti.

Lukačeva je podsjetila da je DŽender centar prošle godine Međunarodni dan žena posvetio ženama žrtvama ratnog zločina – silovanja, a ove godine posvećuje ženama koje rade u javnoj upravi.

Ona je istakla da su značajni pomaci u poboljšanju položaja žena na selu, navodeći da je Srpska jedina u regionu uradila Akcioni plan za unapređenje položaja žena na selu i da će taj dokument biti 12. novembra u Njujorku na sjednici o statusu žena kao najbolja regionalna politika.

Predsjednik Aktiva žena Sindikata uprave Republike Srpske Olivera Đurić Marković je rekla da je u javnoj upravi ukupno 5.466 zaposlenih, od kojih su 59 odsto žene.

"Ali suština je da je na rukovodećim pozicijama, od pomoćnika ministara, rukovodilaca republičke uprave, republičkih upravnih organizacija, ipak veći procenat muškaraca nego žena", rekla je Đurićeva, ocjenjujući da su muškarci ipak u prednosti kada se govori o rukovodećim pozicijama.

Izvor: SRNA