latinica  ћирилица
07/03/2018 |  13:55 | Autor: RTRS

Udovičić: Promijenili smo sliku Srbije

Kroz razvoj školskog sporta, mijenjanja sportske infrastrukture, jačanje univerzitetskog sporta, samih nagrada koje su povećane motivišemo odgovornost kod mladih-kaže Udovičić
Vanja Udovičić (Foto: Tanjug) -
Vanja Udovičić (Foto: Tanjug)

Ministar omladine i sporta u Vladi Srbije Vanja Udovičić kaže da je država promijenila način finansiranja mladih sportista i da takav potez daje odlične rezulate posljednje četiri godine, što najbolje govori broj medalja koji je veći nego u prethodnih 14 godina.

"U prethodnom periodu se drastično promijenila situacija, sredstva koja Vlada Republike Srbije izdvaja za naše sportiste dolaze do njih. Vrlo smo usređeni i motivisani da pratimo tok sredstava od samog davanja sa republičkog ili lokalnog nivoa prema sportistima. Rezultati na međunarodnoj sceni pokazali su da je u perodu od 2000. do 2013. godine osvojeno 119 medalja, a 136 medalja od 2014. do 2017. Promijenili smo način finansiranja i podsticaja, kao i pristup odgovornosti i odnosa prema sportistima i organizacijama", rekao je Udovičić na 25. Kopaonik biznis forumu.

On je dodao da je stimulacija za sportiste, kroz stipendije i praćenje njihovih programa, uz prisustvo vrhunskog tima ljudi, preduslov za ostvarivanje vrhunskih rezultata.

"Kroz razvoj školskog sporta, mijenjanja sportske infrastrukture, jačanje univerzitetskog sporta, samih nagrada koja su povećane i isplaćuju se u roku od sedam dana, sve vidove stimulacija, da na taj način podstičemo i motivišemo odgovornost kod mladih sportista", kaže Udovičić..

Bivši najbolji vaterpolista svijeta iznio je primjer iz njegove igračke karijere kada je godinu i po dana čekao na nagrade poslije uspjeha na velikim takmičenjima.

"Dok sam bio igrač, poslije osvajanja takmičenja, čekao sam na novčanu nagradu preko godinu i po dana, čekao sam i stipendije, kao i cjelokupna vaterpolo reprezentacija. Nismo bili sigurni kako ćemo da odemo na takmičenje, u kakvim uslovima treniramo, a sada smo to sve promijenili i dobili mnogo bolji rezultat", ističe ministar sporta Srbije..

Prema njegovim riječima strategija je i da se motivišu mladi ljudi da budu heroji svojih zajednica u bilo kojoj sferi.

"Moramo da pokažemo mladim ljudima da se trud, rad i disciplina isplate, da možete iz jednog Novog Pazara kao mlad sportista, inovator ili preduzetnik da pobijedite na evropskom tržištu ili postanete šampion. Mijenjamo sliku Srbije na međunarodnoj sceni u svim segmentima, dokaz je sve veći broj domaćinstava koji se organizuju u našoj zemlji", naglašava Udovičić.

Podsjetio je da će Srbija ove godine da organizuje Fajnal-for Evrolige, Školsko Svjetsko prventsvo u basketu 3x3, kao i kadetska Evropska prvenstva u košarci i vaterpolu.

"Želja nam je da privučemo veliki broj turista, promijenimo sliku Srbije i motivišemo našu djecu da uđu u samo takmičenje. Cilj je da se ugledaju na Ivanu Španović, Davora Štefaneka, Filipa Filipovića, Andriju Prlainovića, srpske futsalere, sve one koje smo gledali u Srbiji na našem terenu tokom turnura, da se raduju njihovim pobjedama i pošaljemo poruku da sport mora da bude dostupan svima, a ne privilegija pojedinaca", zaključio je Udovičić.

Izvor: Večernje novosti