latinica  ћирилица
07/03/2018 |  15:36 | Autor: RTRS

U "Donju Gradinu" građani dostavili materijal o stradanju u vrijeme NDH

Direktor Јavne ustanove Spomen-područje "Donja Gradina" Tanja Tuleković rekla je da se veliki broj građana odazvao inicijativi ove ustanove za prikupljanje fotografija, dokumenata i predmeta koji svjedoče o stradanju civilnog stanovništva za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske /NDH/.
Donja Gradina - spomen obilježje (ilustracija) -
Donja Gradina - spomen obilježje (ilustracija)

"Odziv građana i u ovoj godini veliki i želimo da zahvaliti svima koji su nam se javili i dostavili dragocjene materijale koji doprinose istraživanju i dokumentovanju strahota koje su pretrpjeli naši preci", rekla je Tulekovićeva Srni.

Ona je navela da su vrlo značajna i video-snimanja koja su u ЈU Spomen-područje "Donja Gradina" obavljena u toku ove godine, te naglasila da je riječ o svjedocima koji su preživjeli njemačku ofanzivu na Kozaru i ustaški logor Јasenovac, kao i deportacije u Slavoniju.

"Video-materijal se trajno čuva u arhivi Ustanove, a verbalna svjedočanstva su drugi značajan metod koji se primjenjuje u istraživanju zločina genocida i Holokausta", navela je Tulekovićeva.

Ona je podsjetila da je dio prikupljenih predmeta bio sastavni dio izložbe "Јasenovac-pravo na nezaborav" koja je bila otvorena u sjedištu UN u Njujorku, a da su predmeti sada izloženi u Izložbenoj sali u Spomen-području "Donja Gradina".

"Ovim putem još jednom želimo podsjetiti sugrađane na našu inicijativu i pozvati ih da nam se jave i zajedno sa nama doprinesu da se naše žrtve nikada ne zaborave", rekla je Tulekovićeva i dodala da su u narednom periodu planirana video-snimanja još nekoliko svjedoka koji su se javili sa željom da podijele svoja bolna iskustva.

Prema njenim riječima najveći odziv građana u okviru realizacije inicijative ustanove za prikupljanjem fotografija, dokumenata i predmeta koji svjedoče o stradanju civilnog stanovništva za vrijeme NDH je sa područja opština Kozarska Dubica i Gradiška.