latinica  ћирилица
07/03/2018 |  15:45 | Autor: RTRS

Doktor sa VMA uzimao mito da bi pacijente stavljao na vrh liste čekanja

Doktor specijalista radiologije B. R., koji je prekjuče uhapšen na VMA u Beogradu zbog sumnje da je zloupotrebio položaj i primao mito, danas će uz krivičnu prijavu biti sproveden na saslušanje u Više tužilaštvo u Beogradu.
Vojnomedicinska akademija (VMA) (Foto: vma.mod.gov.rs) -
Vojnomedicinska akademija (VMA) (Foto: vma.mod.gov.rs)

Ljekar je osumnjičen da je pacijentima uzimao mito kako bi im što pre zakazao preglede za koje postoje višemjesečne liste čekanja.

- Sumnja se da je radiolog B. R. u dužem vremenskom periodu uzimao novac od pacijenata, koji zbog teškog zdravstvenog stanja nisu mogli da čekaju na pregled i po nekoliko mjeseci. Na ovaj način on je stekao protivpravnu imovinsku korist od oko milion i po dinara -kaže izvor iz istrage.

U zajedničkoj akciji hapšenja učestvovali su Vojnobezbjednosna agencija i Vojna policija, a sve po nalogu Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

U saopštenju ministarstva odbrane ističe se da je uhapšeni, koristeći svoj službeni položaj, izvršio krivično djelo "Zloupotreba službenog položaja" iz člana 359 stav 3 Krivičnog zakonika.

Nakon višemjesečnog prikupljanja podataka i dokaza na suzbijanju korupcije u Vojnomedicinskoj akademiji, prekjučerašnjom akcijom obuhvaćeno je više lica, a osumnjičenom B. R. je određeno zadržavanje.

- Dalji postpuapk protiv osumnjičenog vodiće novoformirano posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije pri Višem javnom tužilaštvu u Beogradu - kažu u ministastvu odbrane.

Izvor: Blic