latinica  ћирилица
07/03/2018 |  16:55 ⇒ 08/03/2018 | 10:23 | Autor: RTRS

Posebna pažnja biće posvećena nezaposlenim demobilisanim borcima (VIDEO, FOTO)

U Banjaluci je održan sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, premijerke Željke Cvijanović i ministara sa delegacijom Boračke organizacije Srpske.
Dodik i Cvijanovićeva sa delegacijom Boračke organizacije Srpske (foto: Ljubica Kovačev) - Foto: RTRS
Dodik i Cvijanovićeva sa delegacijom Boračke organizacije Srpske (foto: Ljubica Kovačev)Foto: RTRS

Nakon sastanka, ministar rada Milenko Savanović i predsjednik BORS-a Milomir Savčić rekli su da je neophodno riješiti problem više od 14 hiljada demobilisanih nezaposlenih boraca.

Savčić je nakon sastanka u Banjaluci istakao da je neophodno tražiti rješenja za određenu vrstu pomoći nezaposlenim demobilisanim borcima.

"Nažalost, nepovoljna je starosna struktura demobilisanih boraca za zapošljavanje, ali moramo pronalaziti način da im pomognemo", smatra Savčić.

On je naveo da bi trebalo da bude potpisan memorandum između Vlade i BORS-a gdje će biti navedena prava iz boračko-invalidske zaštite i način njihove realizacije.

Savčić je naglasio da su na sastanku analizirana prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite i da je precizirano šta se od njih realizuje, a šta ne.

Milomir Savičić

"Primjenjujući iskustva iz Srbije ili Hrvatske, kada je riječ o demobilisanim borcima, pokušaćemo riješiti probleme naših boraca. Najrealnije bi bilo da se određenim subvencijama u okviru komunalne djelatnosti pomogne, a da li će to biti vezano za potrošnju električne energije ili umanjenje procenta potrošene električne energije - vidjećemo", kaže Savčić.

On je naveo da nije isključeno i da budu određene novčane isplate dva puta godišnje, kojim bi bili pokrivani troškovi domaćinstava demobilisanih boraca.

Savčić je rekao da je na sastanku razgovarano i o stausu BORS-a i tendencijama koje su prisutne u Srpskoj.

"Bojim se da se takmičimo da stignemo broj boračkih udruženja u Federaciji BiH /FBiH/ kojih je više od 1.000, a kod nas je za sada njih 29, od kojih se mnoga od njih ne zalažu za prava i rješavanje problema boraca", kaže Savčić.

On je podsjetio da demobilisani borci u Srpskoj, koji imaju 60 i više godina, imaju mjesečni borački dodatak, za razliku od FBiH.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović istakao je da se u Srpskoj poštuje zakonska regulativa koja se odnosi na boračke kategorije i da je neophodna dodatna briga o nezaposlenim borcima.

On je rekao da je na današnjem sastanku dogovoreno da se kroz mjesec dana potpiše memorandum između Vlade i BORS-a kroz koji bi se posmatrala sva zakonska regulativa koja definiše prava boračke populacije i napravila analiza ispunjavanja prava boraca.

Milenko Savanović

"Memorandumom bi se brzo našla i rješenja za pitanja koja nisu regulisana zakonom kako bi se ova populacija ohrabrila i kako bi im se poboljšao standard", dodao je Savanović.

Ministar je rekao da je jedan od prijedloga današnjeg sastanka i da se pomogne kroz određene subvencije električne energije kod nezaposlenih boraca koji nemaju nikakva ili su primanja minimalna.

Sastanku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijerke Željke Cvijanović sa delegacijom Boračke organizacije prisustvovao je i ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija.