latinica  ћирилица
07/03/2018 |  18:06 ⇒ 08/03/2018 | 08:06 | Autor: RTRS

Vidljivo povećanje broja žena u javnoj upravi Srpske (VIDEO)

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je danas da je aktuelna vlada Srpske - vlada žena, da ima ministarstva u kojima su dominantno žene, te da raduje i broj biranih žena u lokalnim samoupravama.
Rešić, Marić, Lukač, Đurić Marković - konferencija - Foto: RTRS
Rešić, Marić, Lukač, Đurić Marković - konferencijaFoto: RTRS

Rešićeva je pred početak konferencije "Analiza položaja žena u javnoj upravi Republike Srpske" rekla da se brojevi ipak mijenjaju, te da borba za ženska prava nije projekat koji traje dva mjeseca ili dvije godine, već proces koji traje i trajaće.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je u posljednjih sedam ili osam godina vidljivo povećanje broja žena u javnoj upravi, navodeći da danas ima ministarstava u kojima su dominantno žene, poput Ministarstva uprave i lokalne samouprave, Ministarstva saobraćaja i brojnih drugih gdje sva rukovodeća mjesta ili većinu vode žene.

"To su ogromni iskoraci. Ono što nas takođe može radovati je i broj biranih žena u lokalnim samoupravama, zatim u Narodnoj skupštini dvije potpredsjednice su žene, prvi put imamo predsjednicu Vijeća naroda i to su sve stvari koje se polako mijenjaju", rekla je Rešićeva.

Ona je istakla da je potrebno nastaviti rad na poboljšanju položaja žena i govoriti o ženskim pravima i mogućnostima žena, ali i biti zadovoljan iskoracima koji su ipak vidljivi.

U sindikatu uprave Republike Srpske žene su zastupljene u procentu od 60 odsto i čine većinu zaposlenih u javnoj upravi, istaknuto je pred početak konferencije koju organizuju DŽender centar Vlade Republike Srpske, Sindikat uprave Republike Srpske i Sindikalno-edukativni centar.

Direktor DŽender centra Republike Srpske Mirjana Lukač rekla je da je to respektabilan broj i signal DŽender centru Vlade Republike Srpske da zajedno sa Sindikatom uprave radi intenzivno na unapređenju položaja žena u javnoj upravi.

Lukačeva je novinarma pred početak konferencije rekla da je jako malo žena na rukovodećim položajima i da se susreću sa mnogim problemima.

"I kod njih je prisutan `stakleni plafon` da ga u jednom trenutku u napredovanju u karijeri ne mogu prevazići i da su generalno muškarci na rukovodećim položajima i u mnogim drugim segmentima u javnoj upravi na boljim pozicijama i pozicijama moći", rekla je Lukačeva.

Ona je istakla da je konferencija način radnog obilježavanja Međunarodnog dana žena - 8. marta, te da će biti upriličeno i potpisivanje Protokola o saradnji između DŽender centra Vlade Srpske i Sindikata uprave Republike Srpske sa ciljem uspostavljanja okvira za buduću saradnju i unapređenje odnosa u oblasti ravnopravnosti polova, te sprovođenja mjera i aktivnosti iz ove oblasti.

Lukačeva je podsjetila da je DŽender centar prošle godine Međunarodni dan žena posvetio ženama žrtvama ratnog zločina – silovanja, a ove godine posvećuje ženama koje rade u javnoj upravi.

Ona je istakla da su značajni pomaci u poboljšanju položaja žena na selu, navodeći da je Srpska jedina u regionu uradila Akcioni plan za unapređenje položaja žena na selu i da će taj dokument biti 12. novembra u Njujorku na sjednici o statusu žena kao najbolja regionalna politika.