latinica  ћирилица
07/03/2018 |  19:04 ⇒ 08/03/2018 | 08:43 | Autor: RTRS

Poljoprivredni proizvođači nezadovoljni pravilnikom o podsticajima (VIDEO)

Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske saopštio je da Nacrt pravilnika o podsticajima za ovu godinu, nije u skladu sa dogovorom, sa predsjednikom i premijerkom Srpske.
Poljoprivreda - Foto: RTRS
PoljoprivredaFoto: RTRS

Tvrde da su uvedeni limiti za podsticaje, na nivou od 50 do 100 hiljada maraka, i da se diskriminiše najveći broj poljoprivrednika. Iz Ministarstva poljoprivrede to su demantovali.

U nacrtu Pravilnika o podsticajima za 2018. godinu nema nikakvih razlika u odnosu na dogovor, koji je postignut sa udruženjima poljoprivrednika na sastanku sa predsjednikom i premijerkom Republike Srpske – kažu u resornom ministarstvu. Dodaju da je apsolutno sve prihvaćeno i ugrađeno u nacrt Pravilnika i da su netačne informacije da postoji razlika između dogovora i onoga što se navodi u Pravilniku. Planom korištenja sredstava predviđeno je da 60 miliona KM ide u tekuću proizvodnju, a dodatnih 11 miliona za regresirano dizel gorivo i protivgradnu odbranu. Ukupno 71 milion KM, kažu u Ministarstvu, predstavlja povećanje ukupnog budžeta za oko 20 odsto.

- Osim sredstava agrarnog budžeta od 71 milion KM, poljoprivrednicima su kako navode na raspolaganju brojni ostali izvori finansiranja od sredstava Vlade Republike Srpske i Svjetske banke za navodnjavanje, preko sredstava IRB Srpske i Partner fonda za dugoročni razvoj, do sredstava iz oblasti uređenja hidromeliracionih sistema, za zaštitu dobara, što sve ukupno čini preko 200 miliona raspoloživih sredstava za razvoj poljoprivrede - ističe Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

U Ministarstvu podsjećaju da su proizvođačima voća podsticaji povećani sa dva na četiri miliona KM, povrtarima sa 435.000 na skoro 1,9 miliona, a da će znatno veći podsticaji biti i za tov svinja, 88 odsto više, odnosno sa 800.000 na 1,5 milion.

- Proizvođači u Federaciji BiH uopšte nemaju sredstva za kapitalne investicije, za regresirano dizel gorivo, za otkup pšenice i za protivgradnu zaštitu, te su u tom smislu poljoprivrednici iz Republike Srpske apsolutno konkurentni poljoprivrednicima iz ostatka BiH - napominje Macanović.

Znatno su, kako navode, povećana izdvajanja po osnovu kapitalnih investicija, odnosno u mehanizaciju i investicije u stočarskoj i biljnoj proizvodnji, za šta je izdvojeno oko 36 miliona KM, od čega preko devet miliona iz agrarnog budžeta i oko 27 miliona iz međunarodnih izvora finansiranja.