latinica  ћирилица
07/03/2018 |  19:40 ⇒ 08/03/2018 | 09:58 | Autor: RTRS

Lukač u Teleringu: Priče o atentatima su isključivo političke prirode (VIDEO)

Bezbjednosna situacija u Republici Srpskoj je na zadovoljavajućem nivou, a priče o mogućim atentatima, koje su se pojavile u pojedinim medijima, isključivo su političke prirode, rekao je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Dragan Lukač gostujući u našoj emisiji Telering. Dodao je da takve priče služe isključivao kao pokušaj destabilizacije Srpske i da MUP o tome nema nikakvih saznanja.
Lukač u Teleringu - Foto: RTRS
Lukač u TeleringuFoto: RTRS

Informacija o mogućem atentatu u Srpskoj nema nijedna od bezbjednosnih agencija iz regiona, sa kojima MUP sarađuje, rekao je Lukač.

"MUP Republike Srpske nema takvih informacija. Ako bilo ko iz Srpske ili iz regiona ima informaciju da se sprema atentat na bilo koga, bez obzira kojoj političkoj opciji pripada, onda je dužan te podatke predočiti nadležnima", rekao je Lukač.

Govoreći o nabavci radara putem javno-privatnog partnerstva, Lukač je istakao da je ta procedura pokrenuta prije više od godinu i po i da je sve urađeno u potpunosti  i u skladu sa Zakonom o javno-privatnom partnerstvu.

"Odgovorno tvrdim da svi ljudi koji su uključeni u nadležne komisije, i iz MUP-a i iz Ministarstva finansija, rade u skladu sa zakonom. Vlada je već dva puta da la svoju saglasnost da se to radi", ističe ministar.

Lukač je ponovio da su najveća bezbjednosna prijetnja u BiH vehabistički pokret i povratnici sa sirijskog ratišta. Upravo zbog toga je, kaže, u MUP-u formirana posebna uprava za borbu protiv terorizma.

"Mi smo prvi u BiH napavili takvu upravu. Imam neke informacije da Sipa radi na pojačanju tih kapaciteta kroz odjeljenje za borbu protiv terorizma i takvu inisijativu podržavam", naglasio je on.

Lukač je dodao da je nabavka oružja za MUP Srpske urađena u skladu sa zakonom, uz prethodnu saglasnost svih nadležnih institucija sa bh. nivoa. Rekao je i da je saradnja sa ostalim bezbjednosnim agencijama u BiH, korektna.