latinica  ћирилица
07/03/2018 |  20:46 | Autor: RTRS

"Јerusalim mora da bude prijestonica Palestine"

Ministri spoljnih poslova zemalja Arapske lige insistiraju na tome da Јerusalim mora da bude prijestonica buduće države Palestine, uprkos odluci SAD da preseli Ambasadu u taj grad.

Sastanak ministara koji je održan u egipatskoj prijestonici Kairu održan je usljed bijesa zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trampa da prizna Јerusalim za prijestonicu Izraela, koja je izazvala proteste na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

Ministri su podržali mirovni plan koji je Savjetu bezbjednosti UN u februaru predstavio palestinski predsjednik Mahmud Abas, kao i njegov poziv na organizovanje međunarodne mirovne konferencije sredinom ove godine, sa ciljem da Palestina dobije puno članstvo u UN i vremenski rok za sprovođenje rješenja dvije države.

Plan palestinskog predsjednika poziva na međusobno priznavanje Izraela i Palestine, sa granicama predviđenim u sporazumu iz 1967. godine, kao i na stvaranje međunarodnog mehanizma koji bi pomogao stranama u rješavanju pitanja konačnog statusa, kao i njihovom sprovođenju u predviđenom vremenskom roku.

Predsjedavajući Arapske lige Ahmed Abul-Geit izjavio je da je Liga već odlučila da se suprotstavi negativnim posljedicama "opasne i protivzakonite odluke SAD" da preseli Ambasadu iz Tel Aviva u Јerusalim i da prizna okupirani grad za prijestonicu Izraela, prenio je AP.

Јerusalim svojom prijestonicom smatraju i Izraelci i Palestinci.

Izvor: SRNA