latinica  ћирилица
08/03/2018 |  08:41 ⇒ 19:45 | Autor: RTRS

Mićo Mićić ucjenama koči izgradnju Drinskog nasipa

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić ucijenio je Vladu Republike Srpske da neće sa njom potpisati Memorandum koji bi omogućio raspisivanje tendera za izgradnju nasipa na Drini, koji je jedan od ključnih infrastrukturnih projekata za Republiku Srpsku, saznaje portal Srpskainfo.
Mićo Mićić - Foto: RTRS
Mićo MićićFoto: RTRS

Raspisivanje tendera je bilo planirano za sljedeću sedmicu, ali je sve došlo pod znak pitanja jer je Mićić klasičnom ucjenom zatražio od Vlade da Gradu Bijeljini prepiše 50 hektara zemljišta u širem gradskom jezgru, vrijednosti oko 20 miliona KM, koje nema nikakve veze za izgradnjom Drinskog nasipa.

Projekat nasipa na Drini, vrijedan oko 23 miliona KM, finasira Svjetska banka te on predstavlja jedan od najbitnijih infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj jer se njime rješava problem zaštite od poplava u Bijeljini i Semberiji, čime bi bile izbjegnute višemilionske štete koje iz godine u godinu trpe građani i privreda ovog dijela Srpske.

“Za raspisivanje tendera potrebno je potpisati Memorandum kojim se reguliše rješavanje imovinsko-pravnih pitanja na trasi Drinskog nasipa. Njime je predviđeno da Vlada Republike Srpske za parcele veće od tri hiljade metara kvadratnih vlasnicima ponudi zamjensko zemljište sličnog kvaliteta i u blizini tog lokaliteta, dok bi Grad trebao da plaća odštetu građanima za parcele manje od tri hiljade metara kvadratnih. Ukupno je za trasu nasipa potrebno 160 hektara zemlje, a od toga je oko 30 odsto već državno zemljište. Vlada je Gradu već uplatila oko dva miliona maraka za potrebe eksproprijacije dok Grad Bijeljina treba da obezbijedi još oko tri milona maraka. I tu je nastao problem jer Mićić sad traži dodatnih 50 hektara državnog zemljišta u krugu bijeljinske zaobilaznice ili inače neće da potpiše Memorandum", objasnili su iz Vlade Srpske.

Memorandum su ove sedmice trebali da potpišu Јedinica za implementaciju projekata u poljoprivredi, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te Grad Bijeljina, što je uslov Svjetske banke da tender za izgradnju nasipa na Drini bude raspisan.

Izvor: Srpskainfo