latinica  ћирилица
08/03/2018 |  10:18 ⇒ 11:58 | Autor: RTRS

Kitarović: EK potvrdila ono što znamo, kaskamo za drugima

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je najnoviji izveštaj Evropske komisije potvrdio ono što se već dugo zna.
Kolinda Grabar Kitarović - Foto: klix.ba
Kolinda Grabar KitarovićFoto: klix.ba

Kako je navela, to je da Hrvatska zaostaje, kaska za drugima i ne razvija se onom dinamikom koja bi joj omogućila da uhvati korak ne samo sa najrazvijenim državama EU, već i sa onim sa kojima je, kako je rekla, do juče bila izjednačena, ako ne i razvijenija.

Evropska komisija objavila je juče izvještaj u kome se, između ostalog, navodi da je Hrvatska ostvarila ograničen napredak u sprovođenju prošlogodišnjih preporuka Evropske komisije.

"Јučerašnji izvještaj Evropske komisije o prekomjernim makroekonomskim neravnotežana potvrdio je ono o čemu smo svjesni dugo vremena. Zaostajemo, kaskamo za drugima i ne razvijamo se onom dinamikom koja bi nam omogućila hvatanje koraka, ne samo sa najrazvijenijim državama Evropske unije, već i s onim državama sa kojima smo do juče bili izjednačeni", rekla je Kitarovićeva.

Primijetila je da su ovo samo neki od hroničnih problema hrvatskog društva i da ih kao takve treba prihvatiti, ukoliko  žele da ih riješe.

Hrvatska je ostvarila ograničen napredak u sprovođenju prošlogodišnjih preporuka Evropske komisije, ali strukturne reforme nisu napredovale, stoji u izvještaju EK, objavljenom juče sa analizom ekonomskog i socijalnog stanja u državama članicama, uključujući napredak u sprovođenju preporuka po državama članicama.

"Hrvatska je ostvarila ograničen napredak u sprovođenju preporuka iz 2017. godine. Fiskalna politika, potpomognuta povoljnim makroekonomskim uslovima, obezbijedila je smanjenje udjela duga, ali strukturne reforme nisu napredovale", navodi Komisija.

Komisija je, naime, u maju prošle godine uputila pet preporuka za Hrvatsku, koje se odnose na javne financije i oporezivanje, penzije, tržište rada i socijalnu zaštitu, određivanje plat, javnu upravu i državna poduzeća te uslužni sektor i pravosudni sistem.

Izvor: Tanjug