latinica  ћирилица
08/03/2018 |  10:37 ⇒ 10:46 | Autor: RTRS

Film "Dovlatov" privukao rusku publiku (VIDEO)

Rusko-poljsko-srpska koprodukcija, film "Dovlatov", koji je svjetsku premijeru imao u Glavnom takmičarskom programu ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala da bi ubrzo imao i srpsku premijeru na Festu, postigao je izvanredan uspjeh već tokom prvog vikenda prikazivanjima u bioskopima Rusije.
Milan Marić, glumac - Foto: Screenshot/YouTube
Milan Marić, glumacFoto: Screenshot/YouTube

U samo prva četiri dana film reditelja Alekseja Germana u ruske bioskope privukao je više od 300.000 gledalaca, dospjevši tako među tri najgledanija filma u Rusiji u ovom trenutku, što je ogroman uspjeh za film tog profila i nedvosmislenog arthaus usmjerenja, ističu iz Filmskog centra Srbije.

U ovom biografskom filmu o ruskom književniku i disidentu Sergeju Dovlatovu naslovnu ulogu je odigrao mladi srpski glumac Milan Marić.

Zanimljivo je da se na drugom mjestu po gledanosti u Rusiji nalazi film "Led", u kome igra srpski glumac Miloš Biković.

Kada je o distribuciji mimo Rusije riječ, "Dovlatov" je već otkupljen za nekoliko krupnijih tržišta širom Evrope.

Pariska distributerska kuća Alfa Violet prodala je ovaj film striming servisu Netfliks za teritorije engleskog govornog područja.

Tokom Berlinskog festivala ta distributerska kuća sklopila je ugovore za distribuciju filma i u Francuskoj, Španiji, Portugaliji, Bugarskoj, Rumuniji, Turskoj, Tajvanu, Brazilu.

"Dovlatov" je prodat za distribuciju i u zemljama Baltika i u Kini, a u toku su pregovori sa zaintersovanima iz Skandinavije i Grčke.

Film je koproducirala beogradska kuća Art Popkorn, a podržao Filmski centar Srbije.

Izvor: Agencije