latinica  ћирилица
08/03/2018 |  10:57 | Autor: RTRS

Islamske zemlje žele ruski "S-400"

Turska i Irak najavljuju da će kupiti ruski protivraketni sistem "S-400" bez obzira na pritiske SAD da odustanu od te namjere.
Protivraketni sistem S-400 Trijumf (Foto: Sputnik/Sergeй Malьgavk) -
Protivraketni sistem S-400 Trijumf (Foto: Sputnik/Sergeй Malьgavk)

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan poručuje da njegova zemlja neće praviti nikakve ustupke i da će Ankara slijediti ispravni put u postizanju vlastitih ciljeva.

"Turska neće odustati od kupovine "S-400 trijumfa" od Ruske Federacije bez obzira na moguće američke sankcije", potvrđuje Erdogan.

On je istakao da SAD nisu zamjerale Grčkoj kada je kupila ruski "S-300", ali da se protive turskoj namjeri da nabavi "S-400".

Uprkos američkim prijetnjama sankcijama, Erdogan naglašava da Ankara ne namjerava da podnosi izvještaj Vašingtonu, prenosi televizija "Haber Turk".

Ruski protivvvazdušni sistem "S-400 trijumf" potreban je i Iraku radi zaštite džamija i svetih mjesta od avionskih napada terorista, poručio je nedavano predsjednik Odbora za odbranu i bezbjednost iračkog parlamenta Hakim el Zimili.

"Postoje podaci koji ukazuju na to da bi teroristi mogli iskoristiti letjelice za napad na naše svetinje, što izaziva uznemirenost u zemlji, kao što se dogodilo poslije napada na svetinje u Samari", objašnjava Zimili.

On napominje da SAD ne žele da naoružaju iračku vojsku i daju joj savremene protivvazdušne sisteme za kvalitetnu zaštitu vazdušnog prostora.

U međuvremenu, ruska vojska se sprema da na borbene položaje postavi i najnoviji sistem protivvazdušne odbrane model "S-500", osposobljen i za dejstva u svemiru, navode vojni portali.

Izvor: SRNA