latinica  ћирилица
08/03/2018 |  11:09 ⇒ 12:57 | Autor: RTRS

Gradiška: Izložba o odumiranju sela (VIDEO)

U Zavičajnom muzeju Gradiška otvorena je izložba fotografija "Lekcija" kojom student Akademije umjetnosti u Banjaluci, Zoran Pilipović, ukazuje na sve učestaliju posljedicu bijele kuge - zatvaranje škola u seoskim sredinama.
Gradiška - Odumiranje sela - izložba - Foto: RTRS
Gradiška - Odumiranje sela - izložbaFoto: RTRS

U posljednjih deset godina u opštini Gradiška zatvorene su mnoge područne škole. Student kamere, Zoran Pilipović, na problem odumiranja sela pokušao je da ukaže na umjetnički način.

- Uz pomoć klovna ukazujem na ovaj problem. Navikli smo da klovn zabavlja djecu, ali ovo je specifična situacija gdje on u potrazi za nasmijanim dječijim licima nailazi na prazne školske učionice - kaže Pilipović.

Drago Vejinović, profesor Akademije umjetnosti Banjaluka, kaže da je autor ovom izložbom "održao lekciju" o praznim selima i pustošenju ovih prostora.

- Ugašene su obično male škole, gdje je bilo manje od petoro đaka, a škola sa dva ili tri učenika i nije škola - rekao je ministar prosvjete i kulture Srpske Dane Malešević, koji je prisustvovao otvaranju izložbe.

Izložba "Lekcija" prvo je samostalno predstavljanje Zorana Pilipovića, studenta treće godine Akademije umjetnosti Banjaluka.