latinica  ћирилица
08/03/2018 |  12:34 | Autor: RTRS

Đajić: Predloženo liječenje Župljanina u Srbiji ili Srpskoj

Tim ljekara iz Republike Srpske, koji je u februaru u Haškom tribunalu pregledao Stojana Župljanina, sačinio je zvaničan nalaz o njegovom zdravstvenom stanju u kojem mu se, zbog otežanog govora, predlaže logopedski tretman na maternjem jeziku u Srbiji ili Republici Srpskoj, rekao je vršilac dužnosti generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić.
Haški tribunal - Foto: RTRS
Haški tribunalFoto: RTRS

"Zbog slabosti ruke i noge bilo bi dobro da Župljanin ide na fizikalni tretman. Pošto je on u velikom riziku od ponovnog moždanog udara, predložili smo da dalje izdržavanje kazne bude blizu nekog većeg kliničkog centra, te mogućnost brzog transporta do najbližeg neurološkog odjeljenja", naveo je Đajić.

On je rekao da je nalaz tima ljekara iz Republike Srpske predao porodici Stojana Župljanina, koja će ga dostaviti i njegovim advokatima. "Naš nalaz je preveden na engleski jezik i ovjeren od sudskog tumača", dodao je Đajić.

Mladen Župljanin, sin Stojana Župljanina, rekao je Srni da je moguće očekivati da advokati zatraže privremeno puštanje Župljanina na slobodu radi liječenja.

Tim ljekara UKC-a Republike Srpske, koji je predvodio Vlado Đajić, početkom februara pregledao je u Haškom tribunalu nekadašnje policijske zvaničnike Srpske Stojana Župljanina i Miću Stanišića.

Đajić je tada izjavio da Stojan Župljanin i Mićo Stanišić nisu životno ugroženi, iako imaju ozbiljnih zdravstvenih problema, te naveo da će tim ljekara UKC-a dostaviti Haškom tribunalu mišljenje o načinu liječenja i terapije.

Stojan Župljanin je nekadašnji načelnik Centra službe bezbjednosti u Banjaluci, a Mićo Stanišić ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Suđenje Župljaninu i Mići Stanišiću počelo je 14. septembra 2009. godine, a Pretresno vijeće Haškog tribunala osudilo ih je krajem marta 2013. godine na po 22 godine zatvora.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je 2016. godine prvostepenu presudu.

Izvor: SRNA