latinica  ћирилица
08/03/2018 |  13:04 ⇒ 14:38 | Autor: RTRS

Italijansko selo Seborga želi nezavisnost (VIDEO)

Kneževina Seborga, samozvana i samoproglašena mikronacija, nalazi se na sjeverozapadu italijanske provincije Ligurija, nedaleko od granice sa Francuskom i Monakom.
Seborga - Foto: Screenshot/YouTube
SeborgaFoto: Screenshot/YouTube

Konfuzija nacionalnosti Seborge počela je 30. januara 1729. godine, kada je u Parizu ova nezavisna kneževina prodata savojskoj dinastiji u Pijemont-Sardiniji.

Godine 1963. otkriveno je da je dokument o prodaji zapravo nevažeći jer nikada nije ovjeren, a stanovnici Seborge tada kreću u borbu za nezavisnost.

Na referendumu su izabrali čak i svog princa, Đorđa Karbonija Prvog, koji je vladao Seborgom do svoje smrti 2009. godine. Naslijedio ga je Marselo Menegato.

Danas ova mikronacija tvrdi da ima svoju teritoriju, stanovništvo i vladu.

Ima sopsteni ustav, izdaje sopstvene lične karte, vozačke dozvole, registarske tablice, a ima i svoj novac. Njena valuta - luiđino - vrijedi 6 američkih dolara, što je čini jednom od najjačih na svijetu. Ipak, luiđini se mogu trošiti samo u Seborgi.

Kneževina Seborga je i dejlimično priznata država, jer je prema njihovim navodima, 2009. godine priznanje dobila od države Burkina Faso.

Takođe, vlada Seborge tvrdi da imaju posredno priznanje još najmanje 20 država, a uspostavljene diplomatske odnose sa najmanje 35 suverenih država svijeta, spominjući i Rusiju.

Vlasti Seborge i dalje tvrde da, pravno gledano, njihova teritorija nije dio Italije, niti je to ikad bila.

Država Italija ovaj sukob naziva samo deklarativnim, jer sudskog ili političkog spora između ove dvije strane nije bilo. Takođe, nije bilo ni ometanja sprovođenja zakona Italije.

Izvor: Agencije