latinica  ћирилица
08/03/2018 |  14:21 | Autor: RTRS

Otrovani britanski špijun i njegova kćerka u stabilnom stanju

Bivši špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka, koji su otrovani nervnim agensom u Britaniji, sada su u stabilnom, i dalje bez svjesti i u kritičnom stanju, prenosi BBC.
Otkriveno čime je otrovan bivši ruski špijun - Foto: TANЈUG
Otkriveno čime je otrovan bivši ruski špijunFoto: TANЈUG

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad je poručila da će Britanija metodično raditi na utvrđivanju ko je izveo napad nervnim agensom, a potom će, kako je najavila, preduzeti čvrstu akciju, prenosi Rojters. ", i u kritičnom, ali stabilnom stanju", rekla je ministarka u obraćanju britanskom parlamentu.

Bivši dvostruki agent Sergej Skripalj (66) i njegova ćerka Јulija (33) nađeni su u besvjesnom stanju u nedjelju na klupi u engleskom gradu Solsberiju i od tada se nalaze u bolnici, u kritičnom stanju.

Rad je danas potvrdila da britanski policajac, koji je bio pod dejstvom nervnog agensa korišćenog u napadu na Skripalja i njegovu ćerku, sada može da komunicira s ljudima, ali da mu je stanje i dalje ozbiljno. Britanska ministarka je rekla i da se istraga o napadu fokusira na tri lokacije - njegovu kuću, jedan kafić i jedan restoran.

Odbila je da komentariše spekulacije da bi Rusija mogla stajati iza tog napada. Ministarka nije željela da pruži više detalja o prirodi tog nervnog agensa.

Skripalj je bivši pukovnik ruske vojno-obavještajne službe koji je 2006. osuđen u Rusiji po optužbama da se bavio špijunažom u korist britanske obavještajne službe MI6. Tada je osuđen na 13 godina zatvora, ali je 2010. oslobođen u okviru razmene špijuna sa SAD, nakon čega se sklonio u Britaniju.

Ruska bezbednosna služba (FSB) tvrdila je da je on počeo da radi za britanske tajne službe dok je 1990-ih služio u vojsci i da im je prenosio informacije klasifikovane kao državne tajne.

Izvor: b92