latinica  ћирилица
08/03/2018 |  15:12 ⇒ 18:56 | Autor: RTRS

Trebinje: Uskoro jednošalterski sistem za izdavanje dozvola (VIDEO)

Sa čelnicima Grada Trebinja danas su razgovarali predstavnici IFC-a, međunarodne finansijske korporacije i članice Grupacije Svjetske banke.
Trebinje, sastanak - Foto: RTRS
Trebinje, sastanakFoto: RTRS

Danas je praktično počela primjena Projekta privlačenja investicija i poboljšanja poslovnog okruženja na lokalnom nivou. Aktivnosti traju od početka godine, a Trebinje je jedna od osam lokacija u Srpskoj i FBiH, u kojima se provodi projekat pojednostavljivanja procedura i približavanja gradskih vlasti građanima i investitorima.

Gradska uprava i stručnjaci IFC, predložiće mjere za smanjenje administrativnog opterećenja na privredu. Procedure registracije novih preduzeća biće pojednostavljene i ubrzane, uz manje troškove.

"Napravićemo elektronski registar svih procedura koje će predstavnici Svjetske banke upoređivati sa svjetskim i evropskim standardima i normama, upozoriti nas kako to možemo pojednostaviti, a sve u cilju približavanja lokalnih vlasti građanima i privrednom subjektu", naglasio je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

I jedni i drugi treba da pokažu šta čine da bi privukli investicije i našli posao. Posebnu težinu mora da nosi transparentnost pojednostavljenja procedura.

"Kada budemo implemetirali projekat, vi unaprijed znate šta vas čeka, nema iznenađenja, sve je predvidivo i sve je pojednostavljeno u skladu sa metodologijom koju možemo primjenjivati", ističe Ruvejda Aliefendić, menadžer projekta.

U Gradskoj upravi Trebinja već su planirali prvi praktičan korak – uvešće jednošalterski sistem saradnje sa građanima i privrednicima. Prvo će sistem biti primijenjen na odjeljenje za urbanizam, gdje će fizička i pravna lica predavati zahtjeve, a neće morati da idu u Vodovod, Komunalno, Telekom, Elektrodistribuciju već će to odrađivati radnici Gradske uprave.

Implementacijom projekta, trebalo bi da se napravi što povoljnija investiciona klima, kojom bi se brže i jednostavnije dolazilo do novih radnih mjesta.