latinica  ћирилица
08/03/2018 |  15:14 ⇒ 18:54 | Autor: RTRS

U Bijeljini prošle godine 200 zahtjeva za razvod braka (VIDEO)

Osnovnom sudu u Bijeljini, prošle godine, podneseno je čak 200 zahtjeva za razvod braka, a istovremeno je sklopljeno 800 brakova. Statistika pokazuje da je svaki četvrti brak okončan razvodom.
Sud u Bijeljini (Foto: infobijeljina.com) -
Sud u Bijeljini (Foto: infobijeljina.com)

Uz brakorazvodne postupke obično se aktuelizuje i pitanje podjele zajedničke imovine ili izdržavanje. Građani se često jave u Službu za pružanje besplatne pravne pomoći, da bi riješili neki od ovih problema.

"Interesantno je da su tužbe za razvod braka dosta zastupljene, a osim njih, tu su i zahtjevi za sporazumni razvod braka i zajednički prijedlog za razvod braka", rekao je Zoran Radić, samostalni stručni saradnik za pružanje pravne pomoći Gradska uprava Bijeljina.

Centar za socijalni rad bio je uključen u više od polovine brakorazvodnih parnica gdje supružnici imaju zajedničku maloljetnu djecu, pa se uz pokušaj mirenja pokušava postići i sporazum o roditeljstvu koji uspijeva u 60 odsto slučajeva

"Nekad imamo partnere koji su vrlo zreli i koji uspiju na pravi način da prepoznaju koje su potrebe djece. Mi smo fokusirani na to da i dalje zajednički sarađuju, da kao roditelji budu vrlo odgovorni. Bez sporazuma imamo negdje oko 20 odsto onih supružnika završi bez sporazuma i to su oni slučajevi gdje imamo najviše konfliktnih situacija", ističe sovijalna radnica Cvijanka Rakić.

Za razvod se lakše odlučuju mlađi, a razlozi su najčešće slabo međusobno poznavanje, nesporazumi u široj porodičnoj zajednici, ali i nasilje, alkoholizam, kockanje i vanbračne veze. U novije vrijeme pojavljuju i fiktivni razvodi radi rješavanja egzistencijalnih pitanja, a najčećše odlaska ili ostanka u inostranstvu.