latinica  ћирилица
08/03/2018 |  16:06 ⇒ 16:09 | Autor: RTRS

Udruženja veterana neće poštovati zabranu ustaškog pozdrava

"Koordinacija braniteljskih i stradalničkih udruženja Zagreba, Splita i Splitsko-dalmatinske županije" neće poštovati zabranu ustaškog pozdrava "Za dom spremni!", jer je to, kako tvrde, "stari hrvatski pozdrav".
Ustaške uniforme u Zadru (Arhiv) - Foto: AFP
Ustaške uniforme u Zadru (Arhiv)Foto: AFP

Oni ne prihvataju upotrebu ustaškog slogana samo na komemoracijama HOS-a, što smatraju "potpuno neprihvatljivim".

Članovi ove koordinacije poručuju da se nikada neće odreći pozdrava "Za dom spremni!", koji su koristili pripadnici HOS-a.

Advokat Davorin Karačić navodi da se taj pozdrav "ne smije brkati sa Nezavisnom Državom Hrvatskom, kao što se ni moderna Hrvatska ne može brkati sa tom državom, a "Za dom spremni!" nije jednoznačan simbol, već je jedan od simbola domovinskog rata".

Istovremeno, članovi udruženja veterana kritikuju odluku da petokraka ne bude zabranjena i nazivaju je "simbolom velikosrpske agresije".

Mnogi istoričari i pravnici upozorili su da bilo kakvo tolerisanje ustaškog pozdrava, pa i u "posebnim situacijama", znači zadržavanje tog slogana u javnoj upotrebi, te da će sve ostati isto, podsjećaju portali.

Za razliku od veteranskih udruženja, i veliki dio hrvatske desnice sada priznaje da je "Za dom spremni!" autentični ustaški pozdrav.

Izvor: SRNA