latinica  ћирилица
08/03/2018 |  18:04 ⇒ 20:37 | Autor: RTRS

Novoizgrađeni zatvor u I.Ilidži će pričekati na prve stanare (VIDEO)

Novoizgrađeni zatvor BiH u Istočnoj Ilidži, po svemu sudeći, još će pričekati na svoje prve stanare. Tehnički prijem i dalje je na čekanju, jer se čeka okončanje spora zbog njegove cijene. A cijelom vrzinom kolu dodati su i medijski napisi da je podnesena krivična prijava protiv načelnika Istočne Ilidže Marinka Božovića i direktora Unis instituta Đorđa Milišića, a zbog pokušaja nezakonitog prisvajanja više od 350.000 maraka u postupku tehničkog prijema zatvora. Milišić sve demantuje.
Vojkovići - zatvor - Foto: RTRS
Vojkovići - zatvorFoto: RTRS

Krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH navodno su podnijeli zaposleni u Unis institutu koji, kako prenosi Glas Srpske, ističu da je namjera da se 350.000 maraka za posao tehničkog prijema zatvora direktnim sporazumom dodijeli Unis institutu, iako je realna cijena 35.000 maraka.

Tu su i navodi da je bilo i povoljnijih ponuda drugih firmi – od 10 do 35 hiljada maraka, te da je Milišić vršio pritisak na radnike za veći obračun cijene rada jednog inženjera. Da li je prijava zaista podnesena, u bh Tužilaštvu danas nismo dobili odgovor.

Istovremeno, o cijeloj priči Milišić je, kaže, saznao iz medija. Kategorično demantuje sve navode – od toga da je firma u sukobu interesa do spočitavanja da je učestvovao u formiranju cijene. 

"Kako ja mogu da upravljam u tuđoj kući, otkud ja mogu da kažem koliko će šta koštati, otkud ja mogu da kažem ko će raditi tehnički prijem? Јa samo znam da je to praksa u mnogim opštinama, da oni imaju nekakve svoje cjenovnike, prema kojima se napravi obračun i kaže se da je to tako", ističe Milišić.

I dok Milišić ističe da je Unis institut ozbiljna kuća i da nije u redu pritisak koji traje već 5-6 mjeseci, Božović nam je u kratkom telefonskom razgovoru poručio da ne želi davati nikakve izjave. Istovremeno, radnici Unis instituta demantuju da su poslali bilo kakvu prijavu.

"Svi radnici, koji su se jutros zatekli na poslu, dali su kratko objašnjenje sa našim potpisima u kojem demantujemo da niko nije podnio krivičnu prijavu protiv Unis instituta, a pogotovo protiv direktora Đorđa Milišića", rekla je radnica Slobodanka Đerić.

I bez obzira na epilog ove priče, tehnički prijem zatvora i dalje je na čekanju. Iz Ministarstva pravde BiH nam je potvrđeno da su u upravnom sporu, zbog obračuna troškova tehničkog prijema pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu, uspjeli u tužbenom zahtjevu.

"Predmet je u tom dijelu opet vraćen Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske na ponovno odlučivanje. Sada čekamo drugostepenu odluku“, saopštili su u Ministarstvu pravde BiH.

Podsjećamo, višemjesečna trakavica oko tehničkog prijema zatvora nastala je nakon što je, umjesto ranijih oko 50.000, opština Istočna Ilidža ispostavila 10 puta veću fakturu – 526.000 maraka, što je obrazloženo donošenjem nove odluke po kojoj se obračun vrši po investicionoj vrijednosti. Iako ranija, u kojoj se računao metar kvadratni, nije stavljena van snage.