latinica  ћирилица
08/03/2018 |  21:57 | Autor: RTRS

Kijev plijeni imovinu "Gasproma"

Ukrajinske vlasti počele su da plijene imovinu koja pripada "Gaspromu", zbog toga što, kako kažu, ruska gasna kompanija ne poštuje odluke Arbitražnog suda u Stokholmu.
Gazprom        (Foto:Gasprom) -
Gazprom (Foto:Gasprom)

"Ukrajinska vlada je, u skladu sa aktuelnim okolnostima, pokrenula akciju s ciljem da se od 'Gasproma' naplati izrečena kazna", navodi se u saopštenju ukrajinske vlade, i dodaje da je ovaj potez u skladu sa odlukom suda u Stokholmu.

Ukrajinski premijer Vladimir Grojsman poručio je da stav Kijeva u sporu sa "Gaspromom" mora biti "čvršći i konzistentniji".

"'Gasprom' mora poštovati presudu Arbitražnog suda i postupiti u skladu sa zahtjevima ukrajinskog antimonopolskog regulatora i odlukama ukrajinskih sudova", izjavio je premijer.

Iz "Gasproma" je prošle nedjelje saopšteno da je "Naftogasu" vraćena uplata za martovske isporuke gasa i da one neće biti ni realizovane zbog nedoslednosti u aneksu sporazuma sa postojećim ugovorom.

Ranije je Arbitražni sud u Stokholmu presudio da će "Gasprom" morati da isplati "Naftogasu" 2,56 milijardi dolara kompenzacije, jer nije isporučio dogovorene količine gasa za tranzit.

Izvor: Tanjug