latinica  ћирилица
08/03/2018 |  22:24 | Autor: RTRS

Cerar: Vlada dobila podršku za pravne postupke protiv Zagreba

Vlada Slovenije poslaće sljedeće sedmice pismo Evropskoj komisiji s elementima tužbe protiv Hrvatske zbog nepoštovanja arbitražne presude o granici, najavio je premijer Slovenije Miro Cerar nakon zatvorene sjednice parlamentarnog odbora za spoljnu politiku.
Miro Cerar - Foto: Screenshot/YouTube
Miro CerarFoto: Screenshot/YouTube

Cerar je od parlamentarnih stranaka zatražio širu političku podršku za odluku Vlade da protiv Hrvatske pokrene pravne postupke vezane za sprovođenje arbitražne odluke prema kojoj Sloveniji pripada više od dvije trećine Piranskog zaliva, a koju Hrvatska ne priznaje niti namjerava da sprovede.

Slovenački premijer danas je naglasio da su sve parlamentarne stranke podržale Vladinu namjeru da pošalje pismo predsjedniku Evropske komisije Žan-Klodu Јunkeru, prenose mediji.

Cerar je rekao da je pismo uvod u moguću tužbu protiv Hrvatske pred Sudom EU, te da su ga zajedno sa Ministarstvom spoljnih poslova pripremali ugledni slovenački i francuski stručnjaci.

"Ako bi se dogodilo da Komisija u roku tri mjeseca na argumente iz pisma ne bi odgovorila u smislu da će pojačati pritisak na Hrvatsku da prihvati sprovođenje arbitražne presude, Vlada će nakon toga posebnim zaključkom donijeti odluku da Slovenija treba sama da pokrene tužbu protiv Hrvatske pred Sudom EU u Luksemburgu", naglasio je Cerar.

Izvor: SRNA