latinica  ћирилица
09/03/2018 |  12:55 ⇒ 12:55 | Autor: RTRS

Hrvatska ne odustaje od Trgovske gore

Hrvatska ne odustaje od namjere da na Trgovskoj gori u opštini Dvor uz granicu sa BiH odlaže radioaktivni otpad o čemu svjedoči dopis upućen načelniku opštine Dvor u Hrvatskoj Nikoli Arbutini, iz kojeg se vidi da su pripreme u poodmakloj fazi.
Trgovska gora - Foto: Agencije
Trgovska goraFoto: Agencije

Dopis Arbutini uputio je Fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško. Načelnik je obaviješten da je imenovan Upravni odbor tog fonda i usvojen program rada i finansijski plan za 2018. godinu. Arbutina kaže da Hrvatska ima cilj koji sprovodi, ne pitajući nikoga za mišljenje i stavove.

"U nacionalnom programu sprovođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva navodi se da za ovaj državni projekat mišljenje lokalne zajednice nije presudno. Hrvatski sabor je 15. decembra prošle godine izmijenio Zakon o radiološkoj i nuklearnoj bezbjednosti, što pokazuje da se ide na završetak projekta za odlaganje otpada", rekao je Arbutina, koji je zbog straha od posljedica za stanovništvo protiv ovog projekta.

Potpredsjednica Vlade Republike Srpske i ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Srebrenka Golić, kaže da Vlada i dalje nema zvaničnih saznanja o aktivnostima koje Hrvatska sprovodi u vezi sa potencijalnom izgradnjom odlagališta radioaktivnog otpada.

"Nadam se da ćemo sa ostalim nadležnim institucijama FBiH i BiH nastaviti borbu i činiti sve što je u našoj moći da spriječimo odlaganje radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini granice i izvorišta pitke vode. U toku su aktivnosti za proglašenje prethodne zaštite područja rijeke Une, što predstavlja još jedan argument preko kojeg, uvjereni smo, ni međunarodne institucije neće preći", rekla je Golićeva.

Prethodna zaštita ovog područja može da traje najviše dvije godine, sve dok ne bude proglašen park prirode "Una", koji bi se prostirao na površini od 2.938 hektara i obuhvatao sjeverozapadni dio Srpske, kroz koje protiče Una.

Izvor. Glas Srpske