latinica  ћирилица
09/03/2018 |  22:19 | Autor: RTRS

Opet panika zbog ćirilice

Učiteljica u osnovnoj školi u Pleternici podijelila je učenicima prvog razreda zadatke iz matematike pisane ćirilicom, što je izazvalo buru među ogorčenim roditeljima koji su odmah kontaktirali direktora škole i gradonačelnika ovog malog grada u Hrvatskoj.
Ćirilica - Foto: ilustracija
ĆirilicaFoto: ilustracija


Portal "Indeks" piše da je, "ne baveći se nivoom koncentracije učiteljice koja nije primijetila kojim pismom su pisani podijeljeni zadaci, neobično koliko je samo spominjanje ćirilice u školi uznemirilo pleterničke duhove".

Navodi se da izgleda "da niko nije provjerio o kojem jeziku je riječ - zadaci su napisani na bugarskom".

"Meni su se obratili nezadovoljni roditelji i ja sam uputila taj predmet na Županiju. Oni su nadležni za školstvo, jer grad nije osnivač ove škole. Zabrinuta sam i pitam se kontroliše li direktor dobro školu kad se u njoj događaju takvi propusti. Zabrinuta sam kao gradonačelnica i kao roditelj. Dijete mi ide u jednu od područnih škola", rekla je gradonačelnik Pleternice Antonija Јozić iz HDZ-a.

Direktor škole Hrvoje Galić rekao je portalu da je "dobio poziv od Županije".

"Mislim da je riječ o nesporazumu. U pitanju su dodatni a ne domaći zadatak ili pitanja. Učiteljica ih je na brzinu izvukla iz računara, odštampala, ne gledajući uopšte tekst", naveo je Galić.

On je rekao da čita ćirilicu, ali da ovo ne zna da pročita. "Riječ je o bezveznom i glupom nesporazumu", ispričao je direktor škole.

Izvor: Srna