latinica  ћирилица
10/03/2018 |  09:26 ⇒ 10:25 | Autor: RTRS

Risojević održao književni čas u Bogosloviji u Prizrenu

Dobitnik književne nagrade "Gračanička povelja" Ranko Risojević održao je književni čas u Bogosloviji "Sveti Kirilo i Metodije" u Prizrenu.
Prizren: Književni čas u Bogosloviji - Foto: SRNA
Prizren: Književni čas u BogoslovijiFoto: SRNA

O Risojevićevom književnom djelu prizrenskim bogoslovima govorili su doktor filoloških nauka Zlatko Јurić i direktor Doma kulture Gračanica Živojin Rakočević.

Risojević je govorio svoje pjesme koje su, na motivsko-tematskom i žanrovskom planu, intertekstualno povezane sa osnovnim hrišćanskim vrijednostima.

On je bogoslovima ispričao lična iskustva i duhovne spoznaje prilikom paralelnog čitanja Novog zavjeta na srpskom i francuskom jeziku, ističući da je to bio njegov prvi susret sa Biblijom.

Risojević je rekao da je na taj način veoma dobro naučio francuski jezik, te prihvatio i zavolio knjigu koju čita sve do danas i koja je značajno uticala na njegovo književno stvaralaštvo.

Sa posebnom pažnjom, bogoslovi i njihovi profesori slušali su Risojevićeve pjesme koje se žanrovski temelje na formi molitve, iskazane u duhu savremneog pogleda na život, čovjeka i svijet u kome se nalazi.

Direktor Doma kulture Gračanica Živojin Rakočević ukazao je na značaj održavanja ovakvih programa u Prizrenu i Bogosloviji i da je susret savremenog stvaralaštva sa nasljeđem, susret pisaca sa profesorima i bogoslovima trenutak kada oživljava grad Prizren i kada njegovi simboli dobiju svoju punoću i realnost.

"Risojević je svojim stvaranjem uključen u duhovnu strukturu i umetničke vrijednosti Kosova i Metohije, a njegova služba jeziku i književnosti jeste i poetska služba Bogu", rekao je Rakočević.

Govoreći o Risojevićevom književnom stvaralaštvu, Јurić je ukazao na značaj i doprinos ovog pisca srpskoj savremenoj književnosti, posebno ističući njegova djela namijenjena za djecu i pjesme samoće, tihovanja i molitvenih formi.

"Sa istančanim senzibilitetom, Risojević je ispisao neke od najpoetičnijih pjesama molitvenog karaktera u savremenoj srpskoj književnosti i nadogradio ovaj vizantijski književni žanr. Na taj način, pjesnik se pridružio plejadi srpskih pjesnika koji su ispisali izvrsne stihove u molitvenoj formi kao što su: Јovan Dučić, Vasko Popa, Ivan V. Lalić, Novica Tadić", rekao je Јurić.

Zamjenik rektora prizrenske Bogoslovije "Sveti Kirilo i Metodije" jeromonah Isidor Јagodić poželio je dobrodošlicu gostima i izrazio zahvalnost književniku Ranku Risojeviću koji je prihvatio poziv da bogoslovima govori svoju poeziju i prenese lična iskustva i odnos prema književnosti, umjetnosti i ljubavi prema bližnjem, kao jednoj od osnovnih vrijednosti hrišćanstva.

Nakon književnog časa u Prizrenskoj bogosloviji, književnici su posjetili Manastir Svetih Arhangela, zadužbinu cara Dušana, i prizrensku crkvu Bogorodicu Ljevišku, koja se nalazi na listi svjetske kulturne baštine UNESKO. Ove dvije svetinje, kao i ostali objekti srpskog duhovnog i kulturnog nasljeđa u Prizrenu teško su postradali u Pogromu 17. marta 2004. godine.

Prije dva dana u Domu kulture Gračanica održano je književno veče u okviru kojeg je Risojeviću uručena prestižna nagrada "Gračanička povelja", koja se dodjeljuje u okviru "Vidovdanskog pesničkog bdenija".

Risojeviću je književna nagrada dodijeljena za njegov ukupan doprinos razvoju srpskog jezika, književnosti i kulture.

Izvor: SRNA