latinica  ћирилица
10/03/2018 |  16:43 ⇒ 11/03/2018 | 13:05 | Autor: RTRS

I dalje nerješeno ubistvo bivšeg direktora Јahorina osiguranja, Riste Јugovića (VIDEO)

Navršilo se 16 godina od ubistva osnivača i generalnog direktora Srpskog osiguravajućeg društva "Јahorina", Riste Јugovića.
Sahrana Riste Јugovića - Foto: RTRS
Sahrana Riste ЈugovićaFoto: RTRS

Prije deset godina, istragu u ovom slučaju preuzelo je Tužilaštvo BiH, ali do danas niko nije optužen za ovo krivično djelo. Porodica ubijenog Riste Јugovića više ne želi da govori za medije, a o ovom slučaju više se ne oglašavju ni iz pravosudnih institucija BiH.

Risto Јugović javno je upozoravao da mu je život u opasnosti, ali egzekutore to nije spriječilo da ga sklone. Usprotivio se, javno, nelegalnoj privatizaciji SOD Јahorina.

"A mi ćemo sa svojim čovjekom u proces privatizacije i onaj što je preko Drine prenio milione doći će, izvadiće koju paru i kupiti Јahorinu", govorio je Јugović.

Mučko ubistvo Riste Јugovića 10. marta 2002. godine dok je, u dvorištu porodične kuće na Palama, izlazio iz automobila i paljevina vozila njegovog sina Mire 24. novembra prošle godine, gotovo na istom mjestu, zvanično nisu dovedena u vezu.

No, Miro Јugović od tog dana odlučio je da više javno ne govori. Uz njegovu saglasnost, podsjećamo na dio onoga na šta je proteklih godina ukazivao...

"Šaljemo godinama desetine pisama i kontakata, nailazimo na unaprijed pripremljenje otpore i zastrašivanja. Ponavljam, jedini motiv koji bi mogao biti jeste Јahorina osiguranje i njeno bogatstvo", kazao je Miro Јugović.

Za ranija saznanja porodice da je policijska istraga odavno okončana, potvrda su smjernicama iz SIPE da se obratimo nadležnom bh. Tužilaštvu.

Ranije smo iz bh. Tužilaštva dobijali bar kurtoazne odgovore o složenosti predmeta, te da su na njemu najprije radile pravosudne institucije Srpske . Na posljednji upit, odgovor je sasvim izostao!

"Svjedoci smo da su se u javnosti pojavljivala imena ljudi, koji su prepoznatljivi i dovodili su se u sumnju da znaju više o tim slučajevima. Nisu rekli da nemaju uticaja na ta dešavanja, ali su bili spremni da uđu u neke tužbene procese protiv onih koji su to izgovorili u javnom prostoru. Do toga nije došlo. Više puta sam rekao da je Tužilaštvo u sprezi sa politikom", istakao je Staša Košarac predsjedavajući Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu BiH.

Ubijeni Risto Јugović za zasluge u stvaranju Srpske odlikovan je ordenom Nemanjića i ordenom Svetog Save prvog reda.

Hoće li njegovi potomci dočekati istinu i pravdu ili je zaista BiH pravosuđe poluga u rukama kreatora napetost i nesigurnosti.