latinica  ћирилица
10/03/2018 |  21:58 ⇒ 23:18 | Autor: RTRS

Otvorene izložbe "Sveti zaštitnici ruske zemlje" i "Rusko čudo" u I. Sarajevu

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo otvorene su izložbe "Sveti zaštitnici ruske zemlje" i "Rusko čudo" Moskovskog državnog muzejskog kompleksa "Kolomensko".
I. Sarajevo - izložba slika - Foto: SRNA
I. Sarajevo - izložba slikaFoto: SRNA

Izložbe kroz 75 panoa govore o drvenoj palati cara Alekseja Mihajloviča, drugog cara iz dinastije Romanov i ikonama koje se posebeno poštuju u Rusiji.

Palata o kojoj govori izložba "Rusko čudo" predstavlja remek djelo ruske arhitekture i tvorevinu talentovanih majstora od rezbara, tesara, kovača do slikara. Izgrađena je 1667. godine na imanju Kolomensko, nedaleko od Moskve.

Izložba "Sveti zaštitnici ruske zemlje" sadrži foto reprodukcije ikona svetaca zaštitnika ruske zemlje kojima se Rusi vijekovima mole za svoju otadžbinu.

Vojkan Krstić iz Beograda zajedno sa Nenadom Ikonićem iz Foče organizovao je izložbe u Foči, Višegradu i Gacku, a večeras u Istočnom Novom Sarajevu, nakon čega će eksponati biti vraćeni u Rusiju.

On je objasno da je su na ovu ideju došli zato što vole ruski narod, pa su htjeli da približe njihovu kulturu i promovišu je na ovim prostorima.

"Drago nam je da su i građani Istočnog Sarajeva imali priliku da pogledaju ove izložbe, koje su zajedno predstavljene, jer pripadaju istom krugu ruskog duha i kulture", rekao je Ikonić.

Sektretar Ambasade Rusije u BiH Ana Ivljeva izjavila je novinarima da podržavaju ovakve projekte koji šire rusku kulturu i prikazuju vrijednosti ruske duhovnosti.

"Istorija je pokazala, vi možete da verujete ili ne, da ikone mogu biti čudesne i da su spašavale ljude, ruski narod u teškim momentima, posebno u ratnim vremenima, za vreme Drugog svjetskog rata. Porodica u Rusiji, ako su vjernici, obavezno će u kući napraviti takozvani `crveni ugao` gdje će staviti ikonu da ih čuva i pomaže", pojasnila je Ivljeva.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog kulturnog društva "Prosvjeta" Istočno Sarajevo Ljubo Grković rekao je da u svijetu ne postoje dva naroda toliko bliska kao što su ruski i srpski narod, koje povezuje zajedničko porijeklo, religija, duhovnost, kultura i druga stradalaštva.

Izložbe u Istočnom Srajevu biće otvorene narednih pet dana.

Izvor: SRNA