latinica  ћирилица
11/03/2018 |  12:00 ⇒ 12:08 | Autor: RTRS

Oduzete cigarete i duvan u vrijednosti od 80.000 maraka

Na području Brčko distrikta oduzeta je veća količina cigareta i duvana za motanje i pušenje bez akciznih markica, ukupne tržišne vrijednosti 80.000 KM, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.
Papuče - sport - Foto: SRNA
Papuče - sportFoto: SRNA

Licima koja su nezakonito prometovala akcizne proizvode izdati su prekršajni nalozi u vrijednosti od 8.000 KM.

Akcija je sprovedena uz pomoć službenika UIO iz Grupe za istrage regionalnog centra Tuzla. Tom prilikom službenici UIO koristili su posebnu specijalizovanu opremu, donaciju američke Vlade.

Carinski službenici Uprave za indirektno oporezivanje u Carinskoj ispostavi Sarajevo spriječili su pokušaj uvoza 7.200 pari falsifikovanih papuča svjetski poznatog proizvođača sportske opreme "Adidas".

Nakon prijave za uvozno carinjenje pošiljke koja je kontejnerom u BiH stigla iz Kine, carinski službenici UIO u Carinskoj ispostavi Sarajevo pristupili su detaljnom pregledu pomenute pošiljke, saopšteno je iz UIO.

Među ostalom robom, pregledom je utvrđeno da se u pošiljci nalazi i 7.200 komada pari papuča koje su bile obilježene znakom poznatog svjetskog proizvođača sportske opreme "Adidas".

Posumnjaviši da se radi o falisifikatima poznatog svjetskog brenda, carinski službenici u Carinskoj ispostavi Sarajevo postupili su u skladu sa zakonskim propisima, te su kontaktirali ovlaštenog zastupnika za uvoz robne marke "Adidas" u BiH.

Nakon što je potvrđeno da se radi o povredi prava na korištenje žiga "Adidas", roba je privremeno oduzeta, a ovlašteni zastupnik za uvoz ovog sportskog brenda u BiH, protiv uvoznika falsifikovanih papuča će pokrenuti postupak pred nadležnim sudom.

UIO BiH pozvala je građane da na otvorenu liniju 080/02-06-07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a.

Građani i poreski obveznici, koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreskim inspektorima UIO, pozvani su da to prijave na otvorenu liniju.

Iz UIO napominju da su svi pozivi besplatni i potpuno anonimni.

Izvor: SRNA