latinica  ћирилица
11/03/2018 |  19:23 ⇒ 12/03/2018 | 11:31 | Autor: RTRS

Federalno ministarstvo za boračka pitanja zapošljava optužene za ratne zločine (VIDEO)

Da li je federalno ministarstvo za pitanja boraca u službi institucionalne odbrane Bošnjaka optuženih za ratne zločine?
Institucionalna odbrana optuženih - Foto: RTRS
Institucionalna odbrana optuženihFoto: RTRS

Po scenariju "Naser Orić" koji je, uoči podizanja optužnice za zločine nad srpskim zarobljenicima u okolini Srebrenice, naprasno postao savjetnik u Ministarstvu u kojem su kasnije vršene sumnjive revizije vojnih evidencija svjedoka-pa i očevidaca zločina, u cilju njihove diskreditacije, još jedan zvaničnik ovog Ministarstva, Martin Frančešević, planirano je, da "stane" u odbranu optuženih.

Riječ je o procesu koji se vodi protiv Elfete Veseli i Sakiba Halilovića zbog ubistva dječaka Slobodana Stojanovića u okolini Zvornika.

Martin Frančešević je vjerni pratilac optuženog Sakiba Halilovića Kibeta. Obojica su zaposleni u istom ministarstvu.

Bar su donedavno bili. I oba su udruženim snagama, prečesto zastupali "iste" interese.

Ratni diverzant Halilović postao je mirnodopski stručni savjetnik u Ministarstvu.

Toliko stručan da su mu dostupne, i predmet Orić je to pokazao, mešetarenju podložne sarajevske ratne vojne evidencije.

Ratni komandant 108. brigade HVO-Frančešević u istom tom Ministarstvu postao je pomoćnik ministra, a za šta drugo nego opet, za evidencije. Obojica su ratovala protiv Srba, Halilović za ubistvo srpskog dječaka Slobodana optužen, Frančešević za zločin nad Srbima naselja Boderište kod Brčkog, i dalje samo osumnjičen.

Istraga "traje". No osumnjičeni ratni zločinac, svog optuženog "kolegu", u stopu je pratio do sudnice i nazad, još od jula prošle godine, kada je suđenje počelo. U sudnici rodbini optuženih društvo pravio, van nje sa advokatima odbrambenu taktiku razrađivao. Onda su ga ti isti advokati, na posljednjem ročištu, predložili za vještaka, naravno-vojnih evidencija. Postupajući tužilac, argumentima se usprotivio.

"U pogledu vještaka gospodina Martina Frančeševića, tužilaštvo ističe da je ovaj vještak u potpunosti pristrasan u ovom krivičnom postupku", ističe tužilac Miroslav Јanjić.

Primjedbe tužioca, Halilovićev advokat Lejla Čović, nije opovrgla. Volšebno se pravdala-kako ročištu nije prisustvovala, pa nije "upućena".

Odćutala je i njena zamjena-Mirna Delalić. Kaže, neupućena i ona. No isti snimci "neupućenih" advokata sa optuženim i osumnjičenim službenicima ministarstva, nakon svakog, izuzev posljednjeg ročišta, ne idu u prilog "neupućenosti".

Optuženi Halilović, međutim, priznao je da je itekako upućen. I to kada je predsjedavajući Sudskog vijeća "neupućenog" advokata upitao da li je njena "neupućena" koleginica, uspjela da pribavi dokaze, na kojima odbranu temelji!

Prevedeno sa krutog pravničkog jezika, svjedoci, uglavnom predstavljeni kao saborci Halilovića i Veselijeve, koji su u dokaznom postupku ukazivali na njihovu krivicu, iz vojnih evidencija, u koje uvid imaju i Halilović i Frančešević, mogli bi "perfidno" da nestanu. To bi već mogao da bude "valjan" razlog Sudskom vijeću da te iste svjedoke proglasi nekredibilnim. Dok se iz Ministarstva ne oglašavaju, sličan scenario gledali smo i u slučaju Orić, kojim su takođe dominirali "neupućeni" advokati.

Tada je Orićev saborac, a očevidac likvidacija srpskih zarobljenika, u uniformi muslimanske vojske čak i ranjen, zbog toga i invalidninu primao, i "preživio" najmanje pet revizija, naprasno "nestao" iz vojnih evidencija.

"Simptomatično" baš u vrijeme kada je "srebrenički gazija", u istom Ministarstvu imenovan za savjetnika.

Šaban Maksumić i družina, svjedoka su proglasili "nekredibilnim", a Orića oslobodili. Da li će drugo sudsko vijeće istu šansu "pružiti" i Haliloviću i njegovom drugaru-vještaku Frančeševiću?

U Sudskom vijeću, podsjetimo, sjedi i Јasmina Ćosić. Prije nego je obukla sudijsku togu, nosila je advokatsku.

Bila je član tima odbrane Nasera Orića. U procesu pred Haškim tribunalom branila je i odbranila Orića.

Sada "valjda" sasvim slučajno sudi Orićevim saborcima. I Martin Frančešević, pred bh. pravosuđem osumnjičen, pred istim naprasno postaje "svepristuni" vještak. Već je najavljen i u predmetu protiv Sakiba Mahmuljina!

Sumnjivih veza ovih sudskih procesa sa sarajevskim Ministarstvom za pitanja boraca ima još-ako to "neupućeno" bh pravosuđe uopšte zanima!?