latinica  ћирилица
11/03/2018 |  20:02 ⇒ 21:27 | Autor: RTRS

Brčko: Međusobne razmirice privatnih i ljekara u javnom zdravstvu (VIDEO)

Nesporazumi i međusobne optužbe privatnih i ljekara u javnom zdravstvu, ovih dana, glavna su tema u Brčkom. Zamjeraju i Fondu zdravstvenog osiguranja da se nezakonito stavlja na drugu stranu. Iz Fonda odgovaraju da to nije tako i da su ljekari u javnom zdravstvu i oni u privatnoj praksi, nezasiti novca, i da bi bilo bolje da više vode brigu o svojim pacijentima.
Optužbe javnog i privatnog zdravstva - Foto: RTRS
Optužbe javnog i privatnog zdravstvaFoto: RTRS

Oko 60 privatnih ordinacija i poliklinika je oštećeno, zato što ih Fond zdravstvenog osiguranja ne angažuje dovoljno, iako su prema Zakonu ravnopravni sa medicinarima iz javnog zdravstva, tvrde u ovom Udruženju.

"Ukoliko u doglednmo vrijeme se problem ne riješi, mi sigurno slučaj predajemo sudu, jer imamo zakonsku osnovu po članu 23 i članu 179 i tužićemo sve one koji nisu radili svoj posao jer moraju da odgovaraju i tražićemo izgubljenu dobit koju treba da naplatimo od Brčko distrikta", rekao je Radomir Elez, predsjednik Skupštine Udruženja privatnih ljekara u Brčkom.

To je istina, odgovaraju iz Јavnog zdravstva! Privatnici su u boljoj poziciji, jer iz konkursa Fonda biraju samo skuplje poslove. Kažu da se u privatnim poliklinikama za specijalistički pregled pacijenta izdvaja od 50 do 110 KM, što je i nekoliko puta skuplje nego usluge u javnom zdravstvu.

"Moj utisak je da to rade smišljeno, da bi izašli u susret ljudima bliskim u privatnom sektoru koji su bliski rukovodnim i upravljačkim strukturama", smatra dr Dušan Stokić, zamjenik direktora u ЈZU Brčko.

Prepucavanja nije bilo kada su neke usluge rađene u zdravstvenim ustanovama van Brčkog, odgovaraju u Fondu.

Problem je nastao kada je Fond odlučio da te poslove javnim konkursom obavljaju i jedni i drugi u Brčkom.

"Kad zahtjevi i jednih i drugih idu u pravcu da mogu da rade i jedno i drugo, onda im se omogući jedan dio te zdvatstvene zaštite i evo do čega dođemo", navodi Aleksandra Tučić, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko.

U Fondu su zbog toga i zabrinuti, jer se ova priča svodi ko će više zaraditi, a o pacijentima iz ovih prepucavanja, ni riječi.

"Fokus Fonda je na tome da se razmišlja o osiguranom licu, a njihov bi trebalo biti da razmišljaju o potrebama pacijenta, i o njihovim pravima, na kraju krajeva", naglašava Tučićeva.

Očito je da će o svemu ovome morati da se dogovore ljekari iz privatne prakse, javnog zdravstva, Fonda, Vlade i Skupštine kao osnoviča Fonda. Ako toga ne bude, uslijediće i zahtjevi za nadoknadu štete, najavljuju privatni ljekari u Brčkom.