latinica  ћирилица
12/03/2018 |  10:54 | Autor: RTRS

Vučić: Čelično prijateljstvo srpskog i kineskog naroda

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je prijateljstvo srpskog i kineskog naroda čelično i da niko ne može da ga sruši.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

"To prijateljstvo je pokazano, dokazano i potvrđeno u najtežim trenucima kroz srpsku istoriju i mi smo veoma zahvalni narodu Kine, njenom rukovodstvu, na čelu sa predsednikom Si Đinpingom na podršci koju pruža Srbiji, našem narodu i građanima", rekao je Vučić.

On je prenio kineskom ambasadoru Li Mančangu da je vijest o želji predsjednika Kine Si Đinpinga da ponovo posjeti Srbiju veoma značajna za Srbiju.

Vučić je izrazio zahvalnost Kini i njenom rukovodstvu na podršci koju pružaju Srbiji i njenim građanima, saopštila je Pres-služba predsjednika Srbije.

Predsjednik Srbije je naveo i da će sa kineskim ambasadorom i danas razgovarati o brojnim projektima između Kine i Srbije, prije svega infrastrukturnim.

Prema njegovim rečima, tu spada i nastavak saradnje u izgradnji auto-puta prema Boljarama, ka granici sa Crnom Gorom.

"Razgovaraćemo i o mnogim drugim projektima, a ja znam da ničega od toga ne bi bilo da nema direktne podrške predsednika Sija i, rekao bih, možda preterano, ne samo njegovog dobrog odnosa, već i njegove ljubavi prema Srbiji", rekao je Vučić.

On je istakao i da je odnos Srbije prema Kini takav da mogu da ga osjete i vide na svakom koraku, jer građani Srbije izuzetno cijene, poštuju i vole i Kinu i kineski narod.

"Mi ćemo dati sve od sebe da to prijateljstvo, iako smo manja zemlja i samo brojčano mali narod, pokažemo i potvrdimo i u trenucima kada mnogi drugi i ne budu bili na vašoj strani", rekao je Vučić.

Ambasador Kine je naveo i da je nedavno kineski ministar spoljnih poslova na konferenciji za novinare u odgovoru na pitanja o inicijativi "Јedan pojas, jedan put" rekao da Srbija ne samo da učestvuje, nego ga i podržava.

"Železara /u Smederevu/ je jedna sjajna saradanja Srbije i Kine i on je to rekao javno pred svima", rekao je Li.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je juče pismo predsjednika Kine Si Đinpinga, u kojem Si potvrđuje da prihvata poziv da ponovo posjeti Srbiju.

Izvor: SRNA