latinica  ћирилица
12/03/2018 |  11:55 ⇒ 18:49 | Autor: RTRS

Sjećanje na djevojčice ubijene u Grbavici; Tužilaštvo BiH i dalje ćuti (VIDEO)

U Miljevićima je služen pomen djevojčicama Milici Lalović i Nataši Učur, ubijenim 11. marta 1995. godine u sarajevskom naselju Grbavica, koje je tada bilo u sastavu Srpskog Sarajeva. Tužilaštvo BiH ćuti o ovom zločinu dok su iz SIPA saopštili da nisu istraživali ubistvo Nataše i Milice.
Istočno Sarajevo - Pomen za ubijene djevojčice 1995 godine - Foto: RTRS
Istočno Sarajevo - Pomen za ubijene djevojčice 1995 godineFoto: RTRS

U Miljevićima je održan istorijski čas za starije osnovce iz škola "Sveti Sava", "Petar Petrović Njegoš" i "Јovan Dučić". Bila je to prilika da iz prve ruke saznaju više o bliskoj prošlosti, o zlom vremenu kada su snajperski hici prekinuli djetinjstvo Nataše i Milice.

- Dolazim iz škole u koju su išle Milica i Nataša. Naša je obaveza da se sjećamo njihovog stradanja da ne zaboravimo - kaže Luka Obrenović, učenik Osnovne škole "Sveti Sava" iz Istočnog Sarajeva.

Danijela Mrda, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske naglasila je da nikada ne smijemo zaboraviti nevine žrtve i da sjećanje na njih mora zauvijek da živi.

- Novim generacijama ostavljamo u nasljeđe da čuvaju i njeguju uspomenu na stradale dječake i djevojčice Istočnog Sarajeva i cijele Republike Srpske u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu - istakla je Mrda.

Pokrenuta je inicijativa da se u krugu OŠ "Sveti Sava" postavi spomen-obilježje kao trajno podsjećanje na ubijene učenike ove škole, ali i svu djecu Istočnog Sarajeva koja su stradala u ratu.

Nataša Učur imala je denjvet, a Milica deset godina. Bilo je potpisano primirje, lijep martovski dan izmamio ih je u park. Snajperski hici upućeni iz zgrade "Loris", koja je bila pod kontrolom tzv. Armije RBiH, prekinuli su njihovu posljednju igru lastiša.

- Nas pet, šest vojnika je sjedilo za stolom, pili smo kafu. Ispred nas, na nekih 20-tak centimetara, pet, šest djevojčica i dječaka igrali su se lastiša i s loptom. Odjednom se začuo jedan, a potom i drugi pucanj i djevojčice su pale - prisjeća se Predrag Čarkić, pripadnik Vojske Republike Srpske sa Grbavice.

Prota Vojo Čarkić prije 23 godine sahranio je djevojčice, a danas im je služio pomen. Okupljenoj djeci ispričao je bolnu priču o neoprostivom božijem grijehu snajperiste. Kažu da je to bio Sejo Piskić, koji nikada nije odgovarao za počinjeno nedjelo.