latinica  ћирилица
12/03/2018 |  13:36 ⇒ 14:02 | Autor: RTRS

Fudbalski haos u Grčkoj, suspendovano prvenstvo

Fudbalsko prvenstvo grčke obustavljeno je na neodređeno vrijeme, poslije izliva nasilja tokom meča između PAOK-a i AEK-a, koji je prekinut pošto su navijači solunskog tima, predvođeni predsjednikom kluba Ivanom Savidisom, upali na teren poslije poništenog gola Fernanda Varele. Grčki mediji najavljuju da će vlada klubovima zabraniti međunarodna takmičenja u naredne dvije godine, ali zamjenik ministra sporta Јorgos Vasilidis nije želio da komentariše naredne poteze.
Fudbalski haos u Grčkoj -
Fudbalski haos u Grčkoj

"Nećemo dozvoliti da ožive događaji iz prošlosti. Sve opcije su na stolu. Čekamo prijedloge lige i Grčke fudbalske federacije. Prvenstvo je prekinuto na neodređeno vrijeme. Očekujemo novi set pravila", rekao je Vasilidis.

"Pravila moraju da važe za sve i na svakom mjestu", rekao je Vasilidis, poslije sastanka sa premijerom Aleksisom Ciprasom.

Listom svi grčki mediji žestoko su se obrušili na stanje u tamošnjem fudbalu, koje je u nedjelju uveče kulminiralo neredima na meču između PAOK-a i AEK-a, kada su navijači tima iz Soluna uletjeli na teren, prijetili sudijama, a pridružio im se predsjednik kluba Ivan Savidis, koji je za pojasom nosio pištolj.

Vasildis je odmah poslije utakmice najavio da će prvenstvo Grčke biti prekinuto dok ne budu okončani disciplinski i krivični postupci protiv vinovnika nereda, dok bi grčkim timovima u naredne dvije godine mogla biti zabranjena međunarodna takmičenja. Ova zabrana ne važi za reprezentaciju.

 "Vidjeli smo napad na grčki fudbal, koji je nanio štetu navijačima. Ulazak na teren sa pištoljem je neprihvatljiva provokacija, bez obzira na motiv", rekao je grčki ministar unutrašnjih poslova Panos Skurletis. 

Grčke vlasti su u stalnom kontaktu sa Uefom, javlja Ta nea. Konačan odgovor Atine će biti definisan do kraja dana. 

Španski sportski dnevnik "As" je javio da će se Disciplinska komisija Uefe sastati kako bi, na vanrednoj sjednici, razmotrila nekoliko "gorućih" slučaja, uključujući i ponašanje uprave i navijača PAOK-a.

Očekuju se oštre kazne, piše španski dnevnik, navodeći da nije isključena i diskvalifikacija iz međunarodnih takmišenja.

Grčka policija je izdala nalog za hapšenje predsjednika solunskog tima i četvorice njegovih tjelohranitelja.

Izvor: Agencije