latinica  ћирилица
12/03/2018 |  14:05 ⇒ 15:15 | Autor: RTRS

Vulin: Opasna izjava generala Skaparotija

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je opasna tvrdnja NATO generala Kurtisa Skaparotija kako Srbi predstavljaju kolektivnu prijetnju i opasnost, i da predstavlja poziv na borbu i sukob sa cijelim jednim narodom.
Aleksandar Vulin - Foto: SRNA
Aleksandar VulinFoto: SRNA

"Od 1999. godine nije bilo teže, neodgovornije i opasnije izjave nego što je izjava generala Skaparotija. Reći za celi jedan narod, reći za srpski narod, da je opasnost za Balkan govori i poziva na ujedinjavanje svih protiv srpskog naroda", rekao je Vulin.

On je istakao da svi susjedi Srbije vrlo dobro znaju da na Balkanu vlada mir zahvaljujući politici Srbije, a da su Srbi, "gde god da žive, okrenuti miru i uvek deo stabilnosti u zemlji u kojoj žive, a nikako kolektivna pretnja", saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

"Reći za celi jedan narod da je kolektivna pretnja i kolektivna opasnost je opasno, neodgovorno i poziv na borbu i sukob sa čitavim jednim narodom. Verovali smo da su izjave o kolektivnoj odgovornosti, kolektivnoj krivici i konačnom rešenju zauvek prošle, ali, nažalost, izgleda da nisu", kaže Vulin.

Ministar odbrane poručio je da je Srbija suverena, slobodna i vojno neutralna zemlja koja će sama donositi svoje odluke i birati svoje prijatelje.

On je istakao da će Ministarstvo odbrane nastaviti da sarađuje sa Ministarstvom odbrane Ruske Federacije i na sprovođenju vojno-tehničkog sporazuma koji je dogovoren između vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića i vrhovnog komandanta oružanih snaga Rusije Vladimira Putina.

"Naravno da nećemo ni na koji način ugroziti odnose sa našim tradicionalnim prijateljima, niti ćemo učiniti bilo šta što će naškoditi našim trajnim i dugoročnim političkim, ekonomskim, vojnim i svakim drugim interesima", rekao je Vulin.

On je poručio da u Srbiji "nema ruskog uticaja i nema bilo čijeg uticaja protiv koga se treba boriti".

"Srbija je samostalna, sama bira svoje prijatelje i sve naše odluke će biti vođene samo na taj način. Ruska Federacija je prijateljska zemlja, zemlja koja podržava naše spoljnopolitičke prioritete, zemlja koja se ne meša u naše unutrašnje odnose, ne finansira nevladine organizacije, ne podstiče proteste", rekao je Vulin.

Komandant snaga NATO u Evropi general Kertis Skaparoti tokom svjedočenja pred Odborom američkog Senata za oružane snage, rekao je da je jačanje ruskog uticaja u Evropi najveći problem na civilnom i vojnom planu, a posebno na zapadnom Balkanu, te da su Srbija i srpska populacija uopšte najveći problem u regionu.

Izvor: SRNA