latinica  ћирилица
12/03/2018 |  15:42 ⇒ 18:45 | Autor: RTRS

Kod Pančeva otkriveno više od 100 tona otrovnog otpada

Na području Pančeva i Bavaništa otrkivene su tri nove lokacije sa preko stotinu tona opasnog otpada, saopšteno iz Ministarstva zaštite životne sredine.
Više od 100 tona opasnog otpada pronađeno u Pančevu (Foto: Tanjug, Filip Krainčanić) - Foto: TANЈUG
Više od 100 tona opasnog otpada pronađeno u Pančevu (Foto: Tanjug, Filip Krainčanić)Foto: TANЈUG

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan naveo je da veruje da tih lokacija ima još nekoliko u Pančevu i okolini, kao i da pripadaju istom vlasniku.

Na lokaciji u Pančevu blizu pruge otkrivena je burad, kanisteri sa izmješanim emulzijama, korišćeno ulje, mazut, na nekim mjestima je bacana piljevina da skupi masne tragove i to je sada takođe opasan otpad.

- Postoje bar još dvije lokacije za koje pretpostavljamo da su krivi ljudi koji su u firmi na čijem terenu se nalazimo, a to je preduzeće Eko 21. Čini mi se da nekim čudom, vlasnik preduzeća nije u zemlji, a mi ćemo, kao ministarstvo, kao što to radimo proteklih nedjelja aktivno da se bavimo svim firmama koje su registrovane za bavljenje opasnim otpadom - izjavio je Trivan.

Ministar je naveo da je na spisku 113 registrovanih preduzeća koja se mogu baviti opasnim otpadom u Srbiji. Daoda je da se njih 10-15 bavi praktično tim poslom, te da će kona prva biti kontrolisna, a zatim će biti pregledana i ostala.

Svim preduzećima koja se bave upravljanjem opasnim otpadom, kaže ministar, još jednom će biti provjereni svi uslovi koji su im zadati da bi mogli da se bave tim poslom.

Ukoliko nisu ispunili uslove, dozvole će biti oduzimane, naveo je ministar, jer je nulta je tačka tolerisanja onih koji se bave opasnim otpadom.

- Smatramo da je to zločin prema sopstvenoj državi i tako ćemo se odnositi prema tome. Oni koji su nadležni za ovo, moraće da se suoče sa posljedicama u skladu sa zakonom - jasan je ministar.

Upozorio je da je ovo zločin najgore vrste prema građanima i nije moguće da se toleriše.

Na otkrivenoj lokaciji u Pančevu, prema prvim procjenama stručnjaka beogradskog Zavoda za javno zdravlje, operiše se informacijom da je na zemlji i u ambaru, uskladišteno više od 100 tona otpada, za koje se osnovano sumnja da je opasan.

Opasan otpad od 1.816 tona, nađen je u krugu novosadske fabrike HINS u stečaju, a koji u sebi sadrži otpad od ulja s teškim metalima i drugim kancerogenim supstancama.

Izvor: Tanjug